x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Artă şi divinitate

Artă şi divinitate

de Loreta Popa    |    21 Apr 2011   •   10:19
Artă şi divinitate
Sursa foto: Mădălina Corina Diaconu/

162110-4.jpgPuţini oameni pot percepe atâtea senzaţii, pot vedea adânc în suflete încât să scoată la lumină o realitate la care nu se aşteaptă nimeni. Artistul fotograf este unul dintre aceşti oameni.

De Florii a intrat Iisus Hristos în Ierusalim, pentru a arăta lumii că El singur este adevăratul Mântuitor, pentru a se da în mâinile cărturarilor şi fariseilor, pentru a fi vândut de ai săi, răstignit pe cruce, pentru a muri spre iertarea păcatelor noastre şi pentru a învia a treia zi. Vernisajul expoziţiei lui Gabriel Boholţ a avut loc exact înaintea acestei sărbători cu totul speciale şi s-a desfăşurat la Sala Cinema 3D a cinematografului Patria din Bucureşti. Au fost expuse lucrări dedicate Săptămânii Patimilor, iar numele, 7 ZILE, a fost inspirat din ultimele zile din viaţa Mântuitorului, căci sub acest semn al artei şi divinităţii a stat expoziţia. Ineditul tăierii mieilor, ouăle încondeiate şi spectaculoasele flori de primăvară au încântat privirile iubitorilor de frumos care au participat la eveniment.

Special pentru acest eveniment, artistul a invitat şi personalităţi precum Maica Ecaterina din Ierusalim, maestrul Grigore Leşe, care a şi încântat audienţa cu câteva cântece din Ţara Lăpuşului, Mugur Vasiliu, directorul revistei AXA. Expoziţia a desluşit celor prezenţi şi, nu numai, un artist pentru care meseria înseamnă pasiune, căci transformă, măreşte, micşorează saturaţia culorilor, se află într-o căutare perpetuă a unei interpretări unice. Modernismul imaginilor din fotografiile artistului fotograf au prezentat frânturi din spectaculosul picturii icoanelor ce rememorează în aceste zile tristeţea, bucuria, pocăinţa şi nădejdea Mântuitorului. Săptămâna cea Mare este ultima treaptă a postului duhovnicesc, în care credincioşii acceptă sacrificiul, rememorând şi trăind spiritual patimile lui Iisus Hristos, încercând ca prin jertfă şi rugăciune să fim vrednici de bucuria Mântuirii.

 

Artistul
Primul aparat de fotografiat a fost un SMENA 8M cumpărat la vârsta de 7 ani, din banii strânşi la colindat. El are ocupaţia inedită de a reuşi imposibilul surprinzând ceea ce le scapă privirii altora. O floare care se deschide în lumina dimineţii, un apus de soare ce-ţi taie răsuflarea, icoane ce aduc mai aproape de noi credinţa adevărată. Şi mai presus de toate oamenii. Pentru fotograful artist, esenţial este ca arta sa să ajungă la oameni, căci viaţa în toate manifestările ei este ceea ce artistul iubeşte cel mai mult. Are un antrenament al ochilor, o mână sigură, un simţ puternic al culorii şi al echilibrului.

×
Subiecte în articol: artă