x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Arta ultimelor 5 minute"

"Arta ultimelor 5 minute"

03 Iun 2004   •   00:00

Muzeul National de Arta Contemporana are un nou sediu. El este situat in Corpul E4 al Palatului Parlamentului si pentru amenajarea spatiului au fost investite pana acum 13 milioane de dolari.

In afara de salile de expozitie, muzeul contine depozite, laboratoare, biblioteca, auditoriu, sala de conferinta, dispuse pe sase niveluri si subsol. In plus, se doreste extinderea in exterior a muzeului pe o suprafata de opt hectare, prin realizarea unui parc cu oglinzi de apa, a unui amfiteatru in aer liber si o noua intrare, diferita de cea a Palatului Parlamentului.

Sustinator. Unul dintre sustinatorii proiectului este premierul Adrian Nastase care, de fiecare data cand a avut ocazia de a vizita galeriile de arta din marile capitale ale lumii, a "colectionat" imagini, idei, concepte "care s-ar fi putut dovedi utile pentru dezvoltarea proiectului". Unul dintre obiectivele majore ale acestui muzeu este apropierea publicului si atragerea tinerei generatii catre arta. Nastase este de parere ca tinerii sunt obisnuiti sa petreaca prea mult timp in fata televizorului si au pierdut sansa de a-si cultiva simtul estetic si gustul pentru frumos. "Suntem datori sa schimbam aceasta stare de fapt. Pentru ca ceea ce pierdem, daca stam pe margine si asistam indiferenti, este numai o viitoare generatie adulta a Romaniei complet insensibila la creatia artistica si, mai mult sau mai putin, ingoranta in aceasta privinta, dar si o baza de selectie din ce in ce mai redusa si mai slaba a unor creatori de valoare", a subliniat premierul. Se doreste ca Muzeul National de Arta Contemporana sa aiba o structura interactiva, ceea ce inseamna realizarea unei cai directe de comunicare cu publicul. Iar in acest sens este nevoie, potrivit lui Nastase, de o colaborare speciala cu institutiile de cultura, cu facultatile de arta si chiar Guvernul, pentru sprijinirea programelor educative pe care muzeul le poate oferi. "Daca vom reusi sa transformam acest muzeu intr-o atractie pentru tineri, pot spune ca proiectul este reusit si ca ne-am atins obiectivul", a mai spus prim-ministrul.

Obiectiv. De asemenea, prin deschiderea acestui muzeu se doreste introducerea artei contemporane romanesti in mediul international de elita si, implicit, revenirea Romaniei intr-un circuit din care a fost absenta mult timp. "Se creeaza astfel premisele unei mediatizari pozitive a tarii noastre, iar Romania are oportunitatea de a deveni, in timp, sinonima cu produsele culturale de calitate, iar lumea intreaga ne va vedea asa cum suntem, adica ingeniosi, talentati, creativi, producatori de valori, generatori de frumos", a adaugat Nastase.

Potrivit sefului Executivului roman, un astfel de asezamant cultural este foarte important, pentru ca arta contemporana provoaca mereu idei noi, fie ca este vorba de pictura, sculptura, fotografie, arhitectura sau media. "As vrea ca acest muzeu sa preia, din acest punct de vedere, sloganul care patroneaza activitatea unui centru important de arta contemporana din SUA, cel de la Cincinnati. Acesta anunta ca promoveaza "arta ultimelor 5 minute". Si face asta inca din 1939. E o inglobare extraordinara de traditie in promovarea artei prezentului si a viitorului. Mi-ar placea ca si acest muzeu sa ajunga la o astfel de traditie", a spus premierul. (Adriana Paduraru)

×
Subiecte în articol: arte artă