x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Baieti buni: inarmati si seducatori

Baieti buni: inarmati si seducatori

13 Mai 2005   •   00:00

M-am saturat de filme serioase, grele, pline de subintelesuri. M-am saturat de actori care arata ca stiu meserie si de regizori care manipuleaza frumos. M-am saturat de scenaristi care stiu sa scrie replici din care sa intelegi cine e personajul, tovarasii lui, cam ce a facut fiecare si, daca se poate, ce urmeaza sa faca.

  • de CRISTINA BAZAVAN
  • JURNAL DE CINEFIL
  • Pe asta cu "ce urmeaza sa faca" nu e obligatoriu sa o inteleg daca personajele sunt frumoase, femeile au rochii elegante si machiaje sofisticate, iar barbatii, toti pectoralii la ei. Vreau sa ma uit la filme care sa-mi spele creierasul obosit, sa ma amuze si sa nu ma solicite foarte tare (cum te solicita filmele europene care ruleaza la Cinema Studio de o saptamana incoace). Vreau sa vad un film cu baieti buni si frumosi, sa-i ascult pe baietii de la BUG Mafia cantand despre strazile bucurestene, sa-l vad pe Banica imitandu-l pe Pacino si sa ma intreb: cand n-aiba am devenit mai tare decat scenaristii astia, incat reusesc sa scriu ceva din care sa intelegi care e inceputul si care e sfarsitul? (Ce-i drept, ma ajuta si tehnoredactarea, ca imi asaza textul in coloana, nu in cerc.)

    Acum niste ani, Sandra Bulock venea la Hollywood cu un filmulet usurel, de week-end, in care era politista sub acoperire si trebuia sa presteze la un concurs de frumusete ca sa o apere pe viitoarea Miss America. Filmul si-a scos banii atat de bine, incat Sandra a mai venit o data pe marile ecrane cu "Miss Congeniality 2", iar personajul ei a devenit imaginea FBI-ului. Tot ceea ce trebuie sa stiti despre acest film este rezumat astfel: "inarmata si seducatoare".

    Acum amintiti-va de niste baieti inarmati, care trebuie sa fie seducatori si fac pe politistii (ba si pe infractorii) pe ecranele noastre. Stiu ca nu v-ati gandit la serialul pe care o sa-l vedeti maine seara pe micile ecrane dintr-o perspectiva mai analitica. Stiu ca l-ati luat asa cum a venit, adica ambalat mult mai bine decat orice alta productie interna: filmari speciale, montaje dinamice, muuuulte articole de PR, vedete muuuulte - chiar si in roluri episodice, trupa celebra care canta piesa-tema a coloanei sonore. Dar haideti sa ne distram un pic si sa ne uitam la baietii astia buni (si la aia rai) mai de aproape.

    Doi politisti care au glumele la ei, se ciondanesc si nu sunt foarte indragiti de ceilalti colegi. Unul e alb (la piele), cu parul valvoi si face tot timpul prostioare; altul e negru (nu sunt rasista, ma iertati pentru descriere, n-am gasit alta), cu parul scurt si e cel care trebuie sa tina in mana echipa. Filmul? Nu, nu e cu baietii nostri buni... e seria "Arma Mortala", cu Riggs si Murtaugh, adica Mel Gibson si Danny Glover.

    Mafiotul e imbracat in haine de piele, e flegmatic, fumeaza trabuc, poarta inel pe degetul mic. E Benjamin "Lefty" Ruggiero (care a avut si un politist infiltrat in echipa in filmul Donnie Brasco), Don Michael Corleone din "Godfather" sau Roy Cohn din "Angels in America" (toate cu Al Pacino la care viseaza Ciupanezu’). Fata frumoasa care are legatura intr-un fel sau altul cu mafiotii, fie ca-i apara, fie ca e iubita unuia dintre ei, nu e Ana Maria Paraschivescu si nici Cosmina Pasarin, ci Cameron Diaz in "Gangs of New York" sau Lorraine Bracco in "Goodfellas", sau Anne Heche in "Donnie Brasco", sau magistrala Diane Keaton in "Godfather".

    Stiu, e pacat sa mai inventam cand roata filmului se invarteste de multa vreme. Dar baietii astia buni, priviti mai de aproape, nu mai par la fel de buni. Rostesc replici stupide, copiate dupa retete care au succes, dar, din pacate, nu reusesc sa contureze povestile din spatele personajelor. Teoretic, baietii astia buni ar trebui sa fie nu doar inarmati, ci si seducatori. Dar pana la ei, scenaristii trebuie sa invete sa scrie replici care sa seduca publicul. Sunt armele pe care prea putini cineasti romani au invatat sa le foloseasca in filme. Cristi Mungiu, Cristi Puiu si Nae Caranfil sunt trei dintre baietii inarmati cu acele cuvinte care l-ar putea transforma pe Dragos Bucur intr-un seducator al serialelor tv. Din pacate, Cabral este pierdut pentru meseria asta.
    ×
    Subiecte în articol: arte buni