x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Bal de epocă la Curtea Veche

Bal de epocă la Curtea Veche

de Maria Sârbu    |    15 Iul 2008   •   00:00
Bal de epocă la Curtea Veche

Palatul Voievodal de la Curtea Veche a Centrului Istoric va găzdui timp de trei zile manifestarea "D’ale Bucureştilor, carnaval la 1900", care îşi propune reconstituirea atmosferei oraşului de altădată

Palatul Voievodal de la Curtea Veche a Centrului Istoric va găzdui timp de trei zile manifestarea "D’ale Bucureştilor, carnaval la 1900", care îşi propune reconstituirea atmosferei oraşului de altădată. Epigraful ce stă în capul evenimentului aparţine lui Caragiale: "Nici viitorul nu mai e ce-a fost".

 
Trăim la un veac distanţă de Caragiale, dar invocăm mereu epoca lui. Marele clasic a descris-o cu lux de amănunte şi nouă, din păcate, ne place şi pe undeva să regretăm că nu am trăit-o. E atît de asemănătoare societatea de astăzi cu cea din zorii secolului al XX-lea încît te miri cum de s-a menţinut. Se pare că a avut ceva mai atractiv, pe alocuri, acest trecut "parfumat". Poate şi parfumurile ce impregnau epoca lăsau dîre profund mirositoare, iar astăzi, fiind multe, multe, se amestecă şi devin ameţitoare. De un parfum senzual de pe la 1900 e atras şi actorul Mircea Diaconu, care a hotărît să reia, după nouă ani, organizarea manifestării "D’ale Bucureştilor, carnaval la 1900", ce se va desfăşura în zilele de 19, 20 şi 21 septembrie (20 septembrie fiind şi ziua oraşului Bucureşti). Locul ales este desigur Centrul Istoric – buricul tîrgului de atunci –, mai bine zis Curtea Veche cu Palatul Voievodal, cu alei, catacombe, terase (Sala Tronului, sala de masă) etc.


REVENIRE. Carnavalul a avut cinci ediţii, fiind organizat de Mircea Diaconu şi soţia sa, actriţa Diana Lupescu, între anii 1994 şi 1999. Reda "culoarea sfîrşitului de secol XIX şi început de secol XX – timp atît de bogat în semnificaţii", după cum se arată în "Argumentul" organizatorilor actualului eveniment – Fundaţia "D’ale Bucureştilor" şi Teatrul Nottara. Diaconu spune că acest proiect, susţinut de Primăria Capitalei, vine în întîmpinarea iniţiativei, deja lansate, de refacere a Centrului Istoric. Desigur iniţiativa e frumoasă, dar tărăgănarea păguboasă. Poate unele manifestări culturale ar mai da imbold continuării lucrărilor. "Dorim ca prin prezenţa artiştilor să organizăm o adevărată sărbătoare a Capitalei, prin incorporarea oraşului, în calitate de spectator şi de participant, şi să atragem atenţia personalităţilor politice şi a mediului de afaceri, care ar putea investi pentru refacerea Centrului Istoric", mărturiseşte Mircea Diaconu. Marele actor susţine că reluarea carnavalului se datorează "cererilor venite din partea diverselor medii ale societăţii civile, care consideră că azi, mai mult ca oricînd, este necesar să ne recuperăm istoria şi bunele obiceiuri, spiritul civic şi, nu în ultimul rând, umorul". Astfel, manifestarea "încearcă să redea identitatea şi conştiinţa comunitară cetăţeanului Capitalei, bulversat de mulţimea stilurilor arhitecturale, a construcţiilor de prost gust, care au invadat oraşul în vremea din urmă şi să atragă atenţia asupra vechilor valori culturale".

 
BAL LA FINAL. Programul va cuprinde proiecţii de film din Arhiva Naţională de Filme, spectacole de teatru, concerte, expoziţii, mese rotunde, întîlniri cu cei preocupaţi de "resuscitarea valorilor" de la sfîrşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea. Carnavalul se va încheia cu un bal "de epocă", la care ţinuta "este obligatorie!".

×
Subiecte în articol: arte