x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Biblioteca lui Găinuşă

Biblioteca lui Găinuşă

de Adrian Vaduva    |    26 Iun 2007   •   00:00
Biblioteca lui Găinuşă
Sursa foto: Picasa 2.6�/

Cărţile despre Winetou, căpetenia apaşilor, sau povestirile despre haiduci i-au insufleţit copilăria şi l-au făcut să viseze la lupte pentru cei slabi impotriva celor puternici. N-a devenit haiduc insă, ci doar... cărcotaş.

Lectură - "Numele trandafirului", cartea de căpătăi

Cărţile despre Winetou, căpetenia apaşilor, sau povestirile despre haiduci i-au insufleţit copilăria şi l-au făcut să viseze la lupte pentru cei slabi impotriva celor puternici. N-a devenit haiduc insă, ci doar... cărcotaş.

Mihai Găinuşă a fost indrăgostit de cărţi incă din primii ani de viaţă. Intotdeauna a fost curios să descopere misterul ascuns intre paginile unui volum. Aşa se face că a invăţat să buchisească inainte de a merge la şcoală. "Am inceput să citesc, chiar dacă nu eram la şcoală, pentru că de mic mi-au plăcut cărţile. Imi aduc aminte de căteva volume din acele timpuri, avănd un scris special pentru copii, un pic mai mare decăt cel obişnuit. N-am uitat nici pănă azi un personaj intălnit atunci: jumătate de om călare pe jumătate de iepure şchiop. Eram tare intrigat de el, pentru că nu reuşeam să mi-l inchipui, il percepeam ca pe un tot", povesteşte cărcotaşul inceputurile sale in ale lecturii.

Mai tărziu a trecut, bineinţeles, la cărţi mai serioase precum Winetou, care de atăta citit işi pierduse copertele. "Apropo de celebra căpetenie a apaşilor, imi amintesc de o intămplare haioasă. Sora mea este măritată cu un american. Şi cănd a venit ăsta pe la noi, eu, ca să mă dau mare, i-am spus: «Am citit totul despre eroul ăsta al vostru, Winetou. Aşa mi-au plăcut chestiile cu papaşii, comaşii». La care ăsta, uimit: «Da’ ce carte e asta?». «Cum, nu ştii?», l-am intrebat eu uimit. Şi atunci a intervenit soră-mea, care i-a spus că este vorba despre Karl May, un autor german. Eu aveam impresia că e american şi toţi americanii trebuie să-l fi citit", a spus Găinuşă.

GĂNDURI DE HAIDUCIE. Cei trei muschetari este o altă carte de căpătăi a adolescenţei sale. "Mi-a plăcut foarte tare acest roman al lui Dumas. De asemenea, petreceam ore intregi citind cărţi ai căror eroi erau haiducii. Visam ca intr-o zi să ajung şi eu precum ei. De altfel, cred că toţi băieţii acelor vremuri erau innebuniţi după ei. Echivalentul acestor zile este play-station-ul", mărturiseşte cărcotaşul. După spusele sale, dorinţa de lectură a fost animată şi de faptul că biblioteca familiei sale era foarte bine "garnisită": "Ai mei au renunţat să-şi ia maşină in favoarea cărţilor". Tocmai de aceea Mişu a inceput să cumpere el insuşi cărţi abia după Revoluţie. Iar una dintre colecţiile cu care se măndreşte şi acum este cea a lui Sven Hassel. Mărturiseşte că n-a cumpărat niciodată Sandra Brown, chiar dacă la un moment dat era la modă să ai măcar un volum de-al ei in bibliotecă. Un scriitor care se găseşte din belşug in biblioteca lui Găinuşă este Jules Verne, un alt autor francez despre care realizatorul radio spune că i-a marcat intr-un fel sau altul adolescenţa. "Iar acum nu mai trebuie să cumpăr, pentru că primesc foarte multe volume", declară zămbind cărcotaşul.

CARTEA FAVORITĂ. Lăsănd la o parte cărţile copilăriei, Mihai mărturiseşte că unul dintre cele mai recitite volume din biblioteca sa este "Numele trandafirului", al lui Umberto Eco: "Este o carte de căpătăi a culturii mele. Este un roman poliţist la bază, dar care redă o frescă socială intr-o perioadă pe care noi n-o cunoaştem foarte bine. Cred că am recitit-o de cel puţin patru ori".

Dintre romăni, cărcotaşul recunoaşte că-l preferă pe Caragiale, pentru că "este actual". De altfel, scriitorul este reprezentat foarte bine in biblioteca personală. Iar dintre cei contemporani, Mihai il citeşte pe Tudor Octavian. Găinuşă spune că cea mai mare avere de pe urma cărţilor este ceea ce inveţi odată terminat de lecturat. Bineinţeles că nu contează căt de mare este biblioteca cuiva, din moment ce cărţile sunt acolo doar pentru decor, şi singura sa grijă ar fi să le şteargă de praf.

DEFINIŢIE. "Cartea este mama invăţăturii", spune cărcotaşul, care nu ezită să şi pună in practică acest sfat ori de căte ori are timp. Asta dacă şi fetiţa sa este de acord. Aşa se face că, abia după ce aceasta adoarme, realizatorul de la Kiss FM poate lectura in linişte. "Biblioteca este un loc de refugiu, mai ales de cănd s-a născut fi-mea. Deşi căteodată remarc cu surprindere că unele dintre «locatare» şi-au pierdut din pagini. Fuseseră controlate de cel mai tănăr membru al familiei, pentru a vedea dacă au poze", a incheiat Mihai Găinuşă.

×
Subiecte în articol: arte biblioteca găinuşă