x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Bilanţ Festivalul "George Enescu"

Bilanţ Festivalul "George Enescu"

de Ramona Draghici    |    03 Oct 2007   •   00:00
Bilanţ Festivalul "George Enescu"
Sursa foto: Christian Silva/

Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu", care s-a incheiat la 23 septembrie a.c., a fost catalogată de ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, drept "o reuşită".

Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu", care s-a incheiat la 23 septembrie a.c., a fost catalogată de ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, drept "o reuşită".

Cu toate că festivalul şi-a inchis porţile, organizatorii se pare că mai au de tras linie la capitolul finanţe. Potrivit lui Iorgulescu, ediţia din acest an a "scos" din buzunarul Guvernului romăn suma de 22 de milioane de RON, bani din care ministrul afirmă că "a mai rămas ceva şi pentru ediţia din 2009". La toate acestea se adaugă circa 16 miliarde de lei, provenite din sponsorizări (in bani şi servicii). Conform afirmaţiei directorului Artexim, Mihai Constantinescu, ediţia din acest an a Festivalului şi Concursului "George Enescu" a inregistrat un record din punct de vedere al incasărilor. "Au fost realizate incasări de peste 12,5 miliarde de lei, aceasta fiind cea mai mare sumă din vănzări inregistrată pănă in prezent", a precizat Constantinescu ieri, in cadrul unei intălniri cu presa.

AUDIŢIE PERFORMANTĂ. Ministrul Iorgulescu s-a declarat mulţumit de modul in care a decurs recent-incheiata ediţie a Festivalului "George Enescu". "Intămplarea fericită este că această ediţie s-a desfăşurat in condiţii de audiţie şi audienţă foarte bune", a spus Adrian Iorgulescu, adăugănd: "Pentru prima dată, după mulţi ani, Sala Palatului a «sunat» bine, s-a auzit bine. Audienţa a depăşit toate aşteptările noastre, au venit peste 5.000 de oameni", a menţionat ministrul Culturii şi Cultelor.

DESFĂŞURARE DE FORŢE. Evenimentul a "beneficiat" de participarea a nouă orchestre simfonice din străinătate, opt orchestre simfonice din ţară, două colective de operă, două triouri, două cvartete, şase formaţii corale, inregistrănd, in total, 66 de manifestaţii in sălile de concerte şi spectacole din Bucureşti şi peste 60 de manifestări in Piaţa Festivalului. Totodată, manifestări in cadrul Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" au mai avut loc la Sibiu, Iaşi, Timişoara, Cluj, Braşov şi Tescani. In ceea ce priveşte ediţia din 2009 a festivalului, deja există un program conturat. Sunt aşteptate Orchestra de cameră din Laussanne, Bayerischer Rundfunk, Orchestra de cameră din Basel, Orchestra de cameră din Viena etc.

Potenţial

"S-a dovedit că putem să construim o asemenea manifestare muzicală, putem să o facem in simultaneitate cu cea de la Sibiu, şi iată că demonstrăm că avem potenţialul de a edifica două manifestări in acelaşi an"

Ministrul Culturii

ramona.draghici@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: arte