x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Bilant - MCC: plusuri si minusuri

Bilant - MCC: plusuri si minusuri

de Ramona Draghici    |    12 Dec 2006   •   00:00
Bilant - MCC: plusuri si minusuri

Dispute, demisii, bani si promisiuni. Acestea ar fi cuvintele-cheie ale activitatii din 2006 a Ministerului Culturii si Cultelor (MCC). Despre plusuri si minusuri ne-a vorbit ministrul Adrian Iorgulescu.

Jurnalul National: Care au fost principalele evenimente culturale ale lui 2006?
Adrian Iorgulescu: Printre prioritatile anului 2006, s-a numarat participarea MCC la toate actiunile de profil, derulate in cadrul Anului Francofoniei. Ele au fost substantiale, importante si de reala tinuta estetica. As mentiona, totodata, pregatirea intensa a programului "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007". Doua lucruri am vrut sa realizam: pe de o parte, sa facem din Sibiu o mare scena, iar, pe de alta parte, sa umplem aceasta scena cu manifestari de calitate. Sper ca, in final, sa obtinem succesul dorit.

Ne e frica de concurentii/prietenii din Luxemburg?
Chiar acum o luna m-am intalnit cu doamna ministru al Culturii din Luxemburg. Am avut o colaborare corecta, nicidecum concurentiala. Am convenit ca anumite programe sa le transferam de la Sibiu la Luxemburg, si invers. La momentul debutului, vom avea cea mai mare revarsare de lumina si culoare petrecuta vreodata in Romania. Tot atunci vom marca si inaugurarea Bibliotecii Astra. Guvernul a acordat sume considerabile pentru finalizarea acestui edificiu inceput de mai mult timp. Vom asista si la un concert al Orchestrei Natiunilor. Doua zile Sibiul va intra si in carnaval.

Modernizare la sate

MCC va derula programul national de reabilitare a infrastructurii culturale din mediul rural, unde vor fi investite 400 de milioane de euro. Vrem sa revigoram acest sector, actualmente paralizat.

Ce se intampla cu fondurile destinate Festivalului Enescu? Este adevarat ca o parte ar putea veni de la Ministerul Agriculturii?
Nu este asa. A fost, intr-adevar, o propunere la nivelul Comisiilor de Cultura din Parlament. Cand se face un amendament pentru suplimentare, se solicita sursa de finantare. Nu stiu cine a cerut majorarea indicand ca donator Ministerul Agriculturii. Vom beneficia, oricum, de sumele necesare pentru viitoarea editie a festivalului. Fata de precedenta, desi totalizand o saptamana in plus de manifestari, bugetul va fi echivalent.

Ati vorbit despre lucrurile pozitive din 2006. Dar despre cele negative?...
La minusuri, as pune faptul ca eu si colegii mei ne-am preocupat poate excesiv de recladirea sistemului sub raport financiar si institutional, de partea de investitii, de modernizarea infrastructurii, de descentralizare si mai putin de promovarea culturii vii.

Cat de multumit sunteti de activitatea institutiilor din subordinea ministerului?
Unele n-au functionat corespunzator si, acolo unde am considerat ca lucrurile nu merg, am schimbat managerii (la Opera, la Opereta, la Biblioteca Nationala, la Muzeul Enescu etc). Dorim sa avem oameni bine pregatiti, cu experienta si buni manageri. Totodata, suntem primul minister care a finalizat procesul descentralizarii.

Situatia actuala din cinematografie nu este nici ea prea "roz". Ce ne spuneti despre aceasta?
Am realizat deja strategia de privatizare. La RADEF, lucrurile sunt destul de neclare, rezultatele Corpului de Control al Guvernului nu sunt dintre cele mai bune. S-au descoperit nereguli. S-au incalcat unele proceduri, nu mai insist. In acest moment, o echipa de la MCC ancheteaza situatia, urmand ca dupa terminarea verificarilor sa luam masurile ce se impun.

Privatizarea continua in cinematografie

Vreau sa precizez ca procesul de privatizare nu va fi oprit, el este o necesitate. Chiar daca se doreste blocarea lui, nu vom pregeta ca acesta sa se deruleze in conditii corecte si de transparenta.

Se spune ca doriti eliminarea domnului Tintea, directorul RADEF...
Pentru mine capul domnului Tintea nu este o miza. Nu merita nici macar cat capul domnului Motoc. Daca vor fi gasite nereguli grave, va fi obligatia noastra morala sa luam masurile care se impun.
×
Subiecte în articol: arte