x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale C(rampe) - 99 de situatii neplacute

C(rampe) - 99 de situatii neplacute

de Luiza Moldovan    |    07 Dec 2006   •   00:00
C(rampe) - 99 de situatii neplacute

Ce e nasol de tot la reclama aia la Dero 99 de pete este faptul ca-ti staruie-n minte imaginea barbatului roman, sanatos si narcisist care se prabuseste cu gantera prin tot blocul, pana-n farmacia de la parter si uite-asa se face ca te buseste rasul in cele mai neplacute 99 de situatii.

Ce e nasol de tot la reclama aia la Dero 99 de pete este faptul ca-ti staruie-n minte imaginea barbatului roman, sanatos si narcisist care se prabuseste cu gantera prin tot blocul, pana-n farmacia de la parter si uite-asa se face ca te buseste rasul in cele mai neplacute 99 de situatii. E nasol, pentru ca, uite, de exemplu, trebuie sa fii serios in situatia cu numarul 83 - te cheama seful la el ca sa-ti spuna ca i-au parvenit rapoartele de activitate si ca tu, puncte-puncte, ai iesit cam naspa. Ei, intr-o situatie ca asta, tu trebuie sa fii serios si sa-ti dai seama ca nu te afli intr-o conjunctura tocmai fericita, dar iti staruie-n minte imaginea barbatului roman puternic si narcisist, prabusit in farmacie, patat de sirop de tuse, si nu poti, ca te umfla rasul. Incerci sa te gandesti la hamsterul tau din copilarie, decedat misterios in borcan, sub un morman de talas (suicid sau crima? - nu vei sti niciodata). Sau la bursucul din adolescenta, mort de hepatita C. Sau la ratonul tau cel isteric, mort in urma unei crize de identitate. Ma rog, deci cauti o situatie nasoala ca sa-ti amintesti de ea, ca sa nu te buseasca rasul in fata sefului tau (un tip uracios si ahtiat dupa cifre). Si nu poti, deci nu poti sa fii serios. Te gandesti de unul singur ce casting au facut astia ca sa-l gaseasca pe meseriasul asta. Si cum se smuceste el ca sa ridice gantera.

"M-ai vazut tu pe mine vreodata bolnav"? Si contextul asta neplacut, din biroul sefului, in care trebuie sa fii serios. Sau situatia cu numarul cinci: prietenul tau cel mai bun iti face cunostinta cu o fata. Fata e serioasa si la locul ei. Iti intinde mana si-si pronunta frumos tot numele, privindu-te incordata in ochii tai de obsedat (oare ce vede in ei altceva decat flashul ala in care romanul cel puternic si sanatos repara podeaua? - poate atitudinea deloc ravasita a farmacistei?, ma rog...). Te smuceste rasul cand ii strangi mana si ea crede ca ea e de vina pentru criza ta de ilaritate. Ma rog, creada ce-o crede.

Sau situatia cu numarul douazeci si opt: esti la cinema, vezi un film trist. Ea e bolnava, iar el plange intr-o camera alaturata, nu de fata cu ea, ca sa n-o demoralizeze (stie ca ea va muri, moartea pluteste in aer). Rontaitul floricelelor a incetat in sala. Situatia e nasoala si trista. "M-ai vazut tu pe mine vreodata bolnav?" Si pe urma cum se prabuseste prin bloc. Si privirea farmacistei. Ca te umfla rasul si chiar te buseste de-a binelea. Esti insa la mijlocul randului si n-ai cum sa iesi fara sa deranjezi. Razi in pulover, razi in haina, razi in ceva. El intra in camera ei de suferinta si-i spune ceva de incurajare. Viorile canta pe fundal. "M-ai vazut tu pe mine vreodata bolnav"? Si cum se prabuseste el prin tot blocul. Si privirea neveste-sii.

×
Subiecte în articol: arte