x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cabliştii din România, obligaţi prin lege să retransmită postul francofon TV5

Cabliştii din România, obligaţi prin lege să retransmită postul francofon TV5

de Jurnalul National    |    09 Ian 2008   •   00:00

Toţi operatorii de cablu din România vor retransmite obligatoriu, începând din acest an, postul TV5, în caz contrar, Consiliul Naţional al Audiovizualului putând să le retragă licenţa de difuzare

Toţi operatorii de cablu din România vor retransmite obligatoriu, începând din acest an, postul TV5, în caz contrar, Consiliul Naţional al Audiovizualului putând să le retragă licenţa de difuzare, potrivit unei modificări aduse la Legea audiovizualului 504 din 2002 şi publicată în Monitorul Oficial. Potrivit Legii 364 din 28 decembrie 2007, care modifică Legea audiovizualului, “distribuitorii de programe televizate, indiferent de modalitatea de transmisiune, trebuie să includă în mod obligatoriu în grila de programe şi să difuzeze la momentul transmiterii şi în integralitatea lor programele televizate finanţate din fonduri publice ori cele stabilite prin angajamente internaţionale”. Legea prevede că “refuzul sau omisiunea de transmitere a acestor programe” se sancţionează cu retragerea licenţei de difuzare sau cu amendă contravenţională, acordate cabliştilor.

Potrivit lui Ioan Onisei, membru al CNA, singura televiziune vizată de această modificare a Legii audiovizualului este, în prezent, TV5. Astfel, deşi CNA nu este iniţiatorul acestei modificării a Legii audiovizualului, este obligat să informeze operatorii de cablu din România că TV5 intră în “must carry”, alături de posturi finanţate de stat, precum TVR. “Este vorba despre o iniţiativă parlamentară care aparţine unui grup de parlamentari români, printre care şi Răzvan Theodorescu, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie româno-francez. Modificarea adusă Legii audiovizualului vizează doar postul TV5, întrucât în momentul de faţă există un singur acord internaţional pentru postul TV5, semnat în cadrul Summit-ului Francofoniei (iunie 2006, n.r.). Astfel, TV5 va intra în «must-carry» (operatorii de cablu sunt obligaţi, prin lege să retransmită în proporţie de 25% programele româneşti, conform principiului «must carry», n.r.). În România se pare că «must-carry»-ul este mai larg, adică nu cuprinde numai posturile publice. Dar ne declarăm ţară francofonă”, a declarat pentru Mediafax Ioan Onisei.

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, spune că va transmite o adresă Ministerului Afacerilor Externe (MAE), pentru a primi o confirmare că există angajamentul internaţional în privinţa TV5, urmând ca ulterior cabliştii să fie informaţi de noua obligaţie. “Este o lege, nu avem ce să facem. O să aşteptăm un răspuns de la Ministerul Afacerilor Externe şi dacă există acest angajament, vom acţiona în consecinţă, TV5 va intra în «must carry». Dar este vorba strict de acest post”, a declarat pentru Mediafax Răsvan Popescu.

Pe de altă parte, Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC) din România, spune că această modificare adusă Legii audiovizualului în “prag de Sărbători”, deschide “o portiţă periculoasă”, pentru că toate posturile publice din statele membre ale Uniunii Europene pot cere să fie incluse în grila cabliştilor din România. “Ne putem trezi cu unul sau mai multe canale de stat din Uniunea Europeană că vor să intre în grilele operatorilor de cablu din România. Nu cred că există alte state care procedează aşa cum procedează România, nu cred că televiziunile publice din România beneficiază de o situaţie similară în Franţa. TV5 este doar vârful de lance a aceste modificări pentru că a cerut deja să fie retransmis obligatoriu, nu văd de ce nu vor dori şi alte televiziuni să beneficieze de acelaşi tratament”, a declarat pentru Mediafax Radu Petric. El a mai precizat că modificarea Legii audiovizualului nu este în interesul publicului din România, întrcât retransmiterea TV5 în grile va duce la eliminarea altor canle, posibil româneşti de pe cablu. “TV5 nu este în acest moment nici măcar subtitrat. Vom ajunge ca întreaga grilă să fie obligatorie. Oricum, «must carry-ul» în România este cel mai greu din Europa, întrucât 25% din totalul canalelor retransmise de un operator de cablu sunt obligatorii, dacă mai adăugăm şi TV5 şi alte canale obligatorii, o să ajungem la o grilă obligatorie şi vom elimina competitivitate între cablişti, pentru că toţi vor transmite aceleaşi posturi”, a precizat Petric. El a mai spus că este “surprins” de atitudinea CNA, care anul trecut a fost împotriva acestei obligativităţi, în momentul de faţă tolerând-o. “Vom vedea care sunt căile de atac ale acestei decizii şi vom protesta”, a afirmat preşedintele ACC.

De aceeaşi părere cu Petric este şi George Chiriţă, director al Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA).  “S-a invocat criteriul francofoniei. Se creează astfel un precent, întrucât pot fi invocate alte situaţii similare, prin care societăţile de cablu sunt obligate să accepte astfel de canale”, a declarat pentru MEDIAFAX George Chiriţă. La polul opus se află Antoine Bagnaninchi, agent TV5 România, care a aflat de la Mediafax de modificarea favorabilă adusă la Legea audiovizualui. “Nu ştiam că s-a aprobat, ştiam că se discută. Este o veste foarte bună, dar asta nu este decât primul pas. Vom face tot ce trebuie pentru a atrage mai mult public. în prezent, avem subitrare 15-20 de ore pe săptămână şi încercăm ca până la toamnă să fie subtitrate filmele şi emisiunile care nu sunt în direct. Evident, nu o să putem avea niciodată subtitrare 100% pentru TV5, întrucât avem multe emisiuni în direct”, a declarat pentru Mediafax Antoine Bagnaninchi.

Postul TV5, prezent pe piaţa românească din 1991, a fost scos, în 2006, din grilele de programe ale UPC, ceea ce a dus la mai multe plângeri ale abonaţilor. Postul a fost înlocuit de operatorul de cablu UPC cu televiziunea de filme MGM, ulterior televiziunea reintrând în oferta operatorului. Proiectul de modificare a Legii audiovizualui a fost propus, în 2007, de senatorii PSD Aristide Roibu şi Răzvan Theodorescu, senatorul UDMR Peter Eckstein, senatorul PNL Radu Câmpeanu, senatorul PC Irinel Popescu şi deputatul PD Cristian Rădulescu. La momentul respectiv, Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaţilor a respins această iniţiativa legislativă, însă Camera Deputaţilor a adoptat-o tacit.

În momentul respectiv, Ralu Filip, preşedintele CNA, a fost împotriva obligării cabliştilor să retransmită TV5, din cauză că s-ar crea, astfel, posibilitatea ca operatorii de cablu să fie obligaţi să retransmită în regim «must-carry» şi alte canale, în urma unor angajamente internaţionale. Potrivit site-ului televiziunii francofone, peste 176 de milioane de case recepţionează TV5 Monde, prin cablu sau satelit, 24 de ore din 24, având o audienţă de 25 de milioane de telespectatori zilnic. Astfel, TV5 este, alături de MTV şi CNN, una dintre cele cele mai mari reţele de televiziune la nivel mondial.

Programele TV5, cea mai importantă televiziune francofonă din lume, care este finanţată de cinci ţări - Franţa, Comunitatea franceză din Belgia, Elveţia, Canada şi guvernul provinciei Quebec.

×
Subiecte în articol: arte romania legii postul cablu audiovizualului