x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Capitala Culturală

Capitala Culturală

de Ramona Draghici    |    04 Ian 2008   •   00:00
Capitala Culturală
Sursa foto: Alex Botuşan/

Timp de un an - 1 ianuarie 2007-1 ianuarie 2008 - municipiul Sibiu a fost Capitală Culturală Europeană. Sub sloganul "Un oraş al culturii - un oraş al culturilor", Sibiul şi-a "sporit" celebritatea.

Timp de un an - 1 ianuarie 2007-1 ianuarie 2008 - municipiul Sibiu a fost Capitală Culturală Europeană. Sub sloganul "Un oraş al culturii - un oraş al culturilor", Sibiul şi-a "sporit" celebritatea.

Aflat sub patronajul Preşedinţiei Romăniei, proiectul Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007 a fost realizat de Asociaţia Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007, in colaborare cu Primăria Municipiului Sibiu, Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) şi Consiliul Judeţean Sibiu, cu sprijinul primului-ministru al Romăniei şi al Comisiei Europene. Astfel, in cadrul programului au fost oferite publicului larg aproximativ 350 de proiecte, evenimente care au făcut parte dintr-o gamă largă de genuri artistice, de la film, teatru, dans, muzică, literatură, artă contemporană etc. Sloganul "Un oraş al culturii - un oraş al culturilor" a reflectat caracterul multicultural şi multilingvistic al oraşului, iar parteneriatul cu Marele Ducat al Luxemburgului a "intregit" nota europeană a programului. Nu mai puţin de 40 de proiecte au fost comune intre Sibiu şi Luxemburg.

STATISTICI. Potrivit unor statistici oferite de Ministerul Culturii şi Cultelor, aproximativ 300 de operatori culturali au propus proiecte pentru Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007, aceştia fiind reprezentaţi de instituţii publice de cultură şi culte, instituţii publice de spectacole şi concerte, instituţii publice de invăţămănt, centre culturale, institute culturale ale ambasadelor străine din Romănia, ONG-uri naţionale şi internaţionale, edituri, persoane fizice, consulate onorifice romăne in străinătate şi societăţi comerciale. Dacă la inceputul lui 2007, autorităţile locale s-au aşteptat ca la Sibiu, pe intreaga durată a programului, să sosească in jur de 500.000 de turişti, estimările au fost cu mult depăşite, Capitala Culturală Europeană fiind vizitată de peste 800.000 de oameni din Romănia şi din intreaga lume.

CELEBRITATE. Dar dincolo de calcule şi socoteli, cel mai important căştig al Sibiului, după acest an, rămăne vizibilitatea de care a beneficiat. Se poate spune că oraşul a ajuns intr-un timp foarte scurt "celebru", poate cea mai cunoscută localitate din ţară, după Bucureşti.

Proiectul Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007 a luat naştere in anul 2004, atunci cănd oraşul a fost desemnat oficial. Astfel, Sibiul a fost primul oraş din Romănia care a "ocupat" această titulatură. Din 2004 şi pănă in 2007 s-au făcut numeroase investiţii, pe lăngă cele de natură culturală, şi in infrastructură, mai ales in partea centrală a municipiului. Insă anul de vărf pentru investiţiile in infrastructură a fost 2006, cănd a fost alocată din bugetul local suma de 80 de milioane de RON, din aceasta, aproximativ 50 de milioane fiind obţinute dintr-un imprumut contractat de la BERD - Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Spectacole de 13,4 milioane de euro

In ceea ce priveşte aspectul pecuniar al programului Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007, finanţările alocate pentru proiectele culturale au fost de aproximativ 13.400.000 de euro, suportate de Primăria Municipiului Sibiu (aproape 8.200.000 de euro pentru 215 proiecte), de Consiliul Judeţean Sibiu (aproximativ 450.000 de euro pentru 21 de proiecte), de Asociaţia Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007 (7.500 de euro pentru două proiecte), de Ministerul Culturii şi Cultelor (aproximativ 3.400.000 de euro pentru 99 de proiecte) şi de la Comisia Europeană (1.400.000 de euro pentru evenimentele de inchidere in baza finanţării acordate oraşelor care au primit acest titlu). Totodată, acest program cultural a reprezentat pentru Sibiu o adevărată relansare a industriei turismului din zonă.

ramona.draghici@jurnalul.ro

×