x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Caricatura şi anti-terorismul

Caricatura şi anti-terorismul

de Simona Lazar    |    17 Apr 2011   •   11:03

Opt caricaturişti români au fost selectaţi pentru catalogul primei ediţii a Concursului Internaţional de Caricatură din Iran. Aceştia sunt ALGATO, Doru Axinte, Constantin Ciosu, Gheorghe Matei (Mateo), Iulian Pena-PAI, Marian Avramescu, Pavel Constantin şi Victor Eugen Miha-VEM. Unii dintre ei sunt cunoscuţi de peste 30 de ani şi au debutat în paginile revistei de umor "Urzica”, alţii s-au făcut remarcaţi după Revoluţie în presa locală şi naţională.

Românii s-au înscris în competiţie alături de alţi peste 300 de caricaturişti din Iran, Columbia, Polonia, Ucraina, Rusia, Turcia, Bulgaria, Mexic, Brazilia, Cuba, Indonezia, China, Coreea de Sud, Muntenegru, Peru, Palestina, Italia, Serbia, Statele Unite, Austria, Belgia, Siria, Kazahstan, Grecia, Macedonia, Croaţia, Uzbekistan, Maroc, Albania, Lituania, Grecia, Argentina, Pakistan, Australia, Kosovo, Estonia, Bosnia-Herţegovina, Suedia, Marea Britanie, Japonia, Thailanda, Turkmenistan şi R. Moldova.

Din cele 417 lucrări selectate, multe oferă o perspectivă de umor încrâncenat asupra atentatelor teroriste care au marcat ultimul deceniu, cu accent pe nefericitul eveniment de la 11 septembrie 2001, altele creionează conflictele din Orientul Mijlociu. O categorie aparte de desene o reprezintă cele care caricaturizează Statele Unite ale Americii – jandarmul planetar - şi chiar forţele de menţinere a păcii, o astfel de lucrare înfăţişând porumbelul păcii prins într-o colivie ale cărei gratii au culorile steagului american. Steagul american, de altfel, apare uneori în situaţii nu tocmai flatante, mulţi dintre autorii care propun teme de acest fel fiind din Iran, dar şi din Brazilia, China sau Turcia. Metaforă sau nu, chipul unui terorist arab este înfăşurat într-o mască pe a cărei etichetă stă scris "made in USA". O altă temă este cea a evoluţiei omului, de la maimuţă la homo sapiens, următoare treaptă fiind cea a... teroristului... homo teroris. Există însă şi caricaturi cu teme "cuminţi", care par să spună că, de exemplu, unii dintre autori nu au observat cât s-au schimbat lucrurile şi că Războiul Rece nu mai e ce a fost demult.

Un caricaturist ucrainean dă un răspuns întrebării "de cine se teme teroristul?”. Cum de cine? Evident, de soacră.

Dintre toate lucrările pe care le-am vizionat pe pagina de internet a competiţiei - http://www.irancartoon.ir/gallery/album465 – mie mi-a plăcut cel mai mult desenul caricaturistului cubanez Ares: "teroristul” lui avea la brâu, în loc de dinamită, o centură cu creioane, pensule şi peniţe. De-am avea parte numai de astfel de terorişti, care încearcă să îndrepte moravurile vremii prin râs!

×
Subiecte în articol: concurs iran caricatura antiterorism