x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Castigator iese Cristi Puiu

Castigator iese Cristi Puiu

13 Aug 2004   •   00:00

Este vorba despre un precedent creat de ministrul Culturii, Razvan Theodorescu, care a anulat decizia de respingere de catre CNC a proiectului propus de regizorul Cristi Puiu.

CLAUDIA DABOCEANU

De fapt, nu acesta a fost obiectul conferintei de presa desfasurate ieri. Tinerii regizori Cristi Puiu si Catalin Mitulescu au luat pozitie fata de ultimul concurs al Centrului National al Cinematografiei (CNC).

ANOMALII. Acest for profesional i-a respins castigatorului "Ursului de Aur" de la Berlin, Cristi Puiu, proiectul prezentat. Regizorul a depus o contestatie la Ministerul Culturii, iar ministrul Razvan Theodorescu i-a acceptat-o, anuland ulterior decizia CNC. Catalin Mitulescu, posesorul "Palme d’Or" pentru scurtmetrajul "Trafic", s-a aflat de partea baricadei reprezentate de tinerii carora li se acorda credibilitate pe criteriul valorii demonstrate prin premii internationale. Cristi Puiu a incercat sa explice decizia ministrului Culturii, subliniind faptul ca-n tarile civilizate, un cineast care obtine premii la festivaluri importante are automat finantare pentru urmatorul film. "Daca fac film anul asta e gratie lui Razvan Theodorescu", spune Puiu. Tinerii regizori sunt convinsi ca la CNC primeaza interesele, nu valoarea. Curios este faptul ca CNC a trecut de catva timp "sub palaria" Ministerului Culturii, care i-a anulat decizia prin insusi ministrul sau. Ceea s-a desprins si din discursul "tinerilor furiosi", si din cuvantul spus de vechea garda, Tudor Caranfil si Valerian Sava, este ca in cadrul CNC exista anomalii la nivel de regulament, hibe care deocamdata nu-si gasesc rezolvarea decat prin asemenea conflicte.

OPINII

Cristi Puiu: "Carmazan mi-a dat nota 4 la proiect, la potential de reprezentare internationala". Catalin Mitulescu (n.r. - caruia CNC i-a acceptat proiectul): "Vrem sa traim intr-o cinematografie normala. Lui Cristi au vrut sa-i dea o lectie, pentru ca-i tipul de artist contestatar. Ma intreb cu ce drept imi cititi mie scenariile, dle Thomas Ciulei… Vreti sa se anuleze concursul?". Thomas Ciulei: "Va garantez ca ati primi proiect din nou…".

×
Subiecte în articol: arte cristi puiu