x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ce categorii sunt avantajate în această perioadă. Pictorii și sculptorii au mai mult timp pentru creație

Ce categorii sunt avantajate în această perioadă. Pictorii și sculptorii au mai mult timp pentru creație

de Diana Scarlat    |    31 Mar 2020   •   11:22
Ce categorii sunt avantajate în această perioadă. Pictorii și sculptorii au mai mult timp pentru creație

Cel mai puțin afectați de obligația de a se izola, în această perioadă grea pentru majoritatea oamenilor, sunt artiștii plastici. O astfel de situație le este chiar benefică, tocmai pentru că se pot concentra asupra creației, ceea ce multora le era greu atunci când erau nevoiți să se deplaseze în diverse locuri. Mai mult, mutarea activităților în mediul online le oferă o oportunitate de care mulți nu au profitat până acum: expoziții gratuite, în mediul virtual.

Unul dintre cei mai fericiți români, în această perioadă, este Valentin Ionescu, un pictor din București, care a reușit să termine mai multe tablouri în trei săptămâni de izolare, decât ar fi putut-o face în patru-cinci luni, în condiții normale. „Munca de acasă nu este ceva ce ar putea să ne sperie. Mulți dintre noi avem atelierul de creație acasă, de foarte mulți ani, dar singurul lucru care ne lipsea era chiar timpul. Acum am avut poate cea mai productivă perioadă, din toată cariera mea de pictor. Am reușit să fac ceea ce credeam, până acum o lună, că voi reuși până în toamnă”, a explicat pictorul Valentin Ionescu, pentru Jurnalul.

 

Mai multe șanse de a fi văzut

Chiar dacă nu mai poate face cele cinci expoziții care erau programate în această perioadă, din martie până în iulie, pictorul nu este deloc demoralizat, pentru că va expune online. „Sper să «ajungă» foarte multă lume la aceste expoziții. Poate că astfel vor avea ocazia să vadă tablourile și să le cumpere și cei care nu ar fi avut timp să ajungă la vernisaje sau la expoziții”, mai spune pictorul. Cele mai multe expoziții de pictură și sculptură se pot muta acum pe Facebook, la fel ca multe alte evenimente. Este cea mai bună metodă de apropiere a oamenilor de creația culturală, de care mulți nu aveau timp să se bucure înainte.

 

 

Nu este vorba doar de timp, ci și de inspirație. Nu poți să faci alte activități, să fii nevoit să te deplasezi în diverse locuri, apoi să-ți faci program pentru pictură. Nu este echivalentul unei munci fizice, care se poate face la normă. Tocmai de aceea este bine-venită, în creație, o astfel de perioadă, pentru că un artist are timp pentru sine și pentru creație.

Valentin Ionescu, pictor 

×