x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ce facem cu moştenirea săsească?

Ce facem cu moştenirea săsească?

de Carmen Anghel    |    03 Sep 2013   •   14:02
Ce facem cu moştenirea săsească?
Sursa foto: Muzeul ASTRA

Moştenirea săsească face parte din moştenirea noastră, a tuturor celor care locuim în această ţară.  Vrem sau nu vrem, această lume este pe cale de dispariţie. Cum o păstrăm, cum o iubim, cum o cultivăm? Ce va rămâne din ea?

Vineri, 6 septembrie, de la ora 13:00, Muzeul ASTRA invită publicul la Casa Hermes, Piaţa Mică, nr. 11, din Sibiu, la vernisajul expoziţiei “Curator şi fotograf despre  Moştenirea săsească”. Aceasta surprinde aspecte de cultură şi civilizaţie specifice acestei comunităţi etnice, cu o istorie de opt secole pe teritoriul Transilvaniei.

Impresioantul patrimoniu (material şi imaterial) al saşilor este adus în faţa publicului prin intermediul pieselor din colecţiile Muzeului de Etnografie Săsească “Emil Sigerus”, a fotografiilor realizate de fotograful Laszlo Dudos dar şi a citatelor din interviuri realizate cu etnici saşi.

“În expoziţie raportarea la moştenirea săsească s-a făcut prin imaginea satului şi a bisericii, a celor care au în grijă patrimoniul ecleziastic, a celor care păstrează în casă, atmosfera tradiţională, şi mai ales prin asumarea modelului săsesc” spune organizatorul expoziţiei, muzeograful Camelia Ştefan.

Expoziţia de la Sibiu este o ocazie minunată de a cunoaşte şi a duce mai departe această moştenire, dând de veste şi celorlalţi despre bogăţia pe care o avem.


×