x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Clasament - Top 10 poeti romani

Clasament - Top 10 poeti romani

10 Feb 2005   •   00:00

CULTURA
Fiecare are preferinte, in materie de poezie si poeti. Iata-i pe primii 10 poeti romani din toate timpurile. Au votat 34 de critici literari. Opriti-va o clipa! Au venit poetii. Primii 10 poeti romani din toate timpurile, desemnati de 34 de critici literari. Ancheta a fost publicata la sfasitul anului trecut de revista Romania literara.
CLAUDIA DABOVEANU

INCONTESTABIL. Mihai Eminescu ramane poetul nr. 1 al romanilor
Indiferent de educatie, nu se poate sa n-ai preferinte in materie de poezie si poeti. Ca intotdeauna cand e vorba de un top, sintagma "pentru ca imi place mie" e dezarmanta si castiga teren in fata oricaror ierarhii academice. Asa ca nu ma puneti la zid daca nu vi se par semnificative versurile pe care le-am ales pentru fiecare poet.

PODIUM. "Trecut-au anii ca nouri lungi pe sesuri/ si niciodata n-or sa vie iara,/ Caci nu ma-ncanta azi cum ma miscara/ Povesti si doine, ghicitori, eresuri/…" ("Trecut-au anii"). Invingator la puncte si prezent pe lista tuturor votantilor, "poetul nepereche", Mihai Eminescu. Il secondeaza autorul "florilor de mucigai", Tudor Arghezi: "De-abia plecasesi. Te-am rugat sa pleci./ Te urmaream de-a lungul molatecii poteci,/ Pan-ai pierit, la capat, prin trifoi./ Nu te-ai uitat o data inapoi!//". ("De-abia plecasesi"). Locul III, George Bacovia. Si o mostra din a sa "Lacustra": "De-atatea nopti aud plouand/ Aud materia plangand…/ Sunt singur si ma duce-un gand/ Spre locuintele lacustre//". Votati si iubiti. Lucian Blaga, acela care "n-a strivit corola de minuni a lumii", ocupa locul IV. "Copilul rade: «Intelepciunea si iubirea mea e jocul!»/ Tanarul canta: «Jocul si-ntelepciunea mea-i iubirea!»/ Batranul tace: «Iubirea si jocul meu e-ntelepciunea!»"//. ("Trei fete"). Ion Barbu: poet si matematician. Si un fragment dintr-o poezie obligatorie odata in liceu, "Riga Crypto si Lapona Enigel": "Des cercetat de padureti/ In pat de rau si-n huma unsa,/ Imparatea peste bureti/ Crai Crypto, inima ascunsa"//. Urmeaza autorul "Necuvintelor", Nichita Stanescu. "Ploua infernal,/ si noi ne iubeam prin mansarde./ Prin cerul ferestrei, oval,/ norii curgeau in luna lui Marte"//. ("Ploaie in luna lui Marte"). Mircea Cartarescu, locul VII. "Eterni amanti, incinsi ca niste duze/ Prin care jetul vietii rupe-afara,/ Gene in gene stati si buze-n buze,/ Surzi la troznirea lumilor confuze//". ("Levantul"). Pozitia a VIII-a, Leonid Dimov: "Cusatoresele subtiri/ Asteapta goale prin dantele/ Taxiuri lirice cu miri/ La geamurile paralele//". ("Nunti"). Locul IX, Gellu Naum: "Pe urma, difuzoarele tacura. Pe sub tavan, printre stiinte, vui ceva ca un ocean de lapte, ca amintirea unui san. Si el se aseza o clipa sa respire, atent sa nu-si clinteasca teasta plina de grenade". ("Sosirea poetului pe marele aeroport"). Locul X, Alexandru Macedonski: "Veniti: privighetoarea canta, si liliacul e-nflorit;/ Cantati: nimic din ce e nobil, suav si dulce n-a murit//".

CLASAMENT GENERAL
Ioana Parvulescu, semnatara anchetei din Romania literara, a mai initiat si alte confruntari de pareri intre oamenii de litere. Iata-i acum pe primii 10 poeti romani: 1. Mihai Eminescu (312 puncte). 2. Tudor Arghezi (243). 3. George Bacovia (151). 4. Lucian Blaga (143). 5. Ion Barbu (133). 6. Nichita Stanescu (119). 7. Mircea Cartarescu (79). 8. Leonid Dimov (51). 9. Gellu Naum (51). 10. Alexandru Macedonski (45).

MOTIVATII
"Marea castigatoare a acestui top este, de departe, POEZIA", spune Ioana Parvulescu. Dincolo de popularitatea de care se bucura unii dintre poeti, de introducerea unora dintre ei in manualele scolare, de deliciul sau datoria memorarii versurilor, poate am intelege forma finala a acestui clasament dupa precizarile lui Tudorel Urian, unul dintre "votanti": "Ceea ce la prima strigare pare extrem de simplu - sa faci un top al primilor 10 poeti ai literaturii romane - devine foarte complicat atunci cand te apuci concret de treaba. (…) Rationamentul trebuie sa beneficieze de parghii cat mai solide de sustinere, altele decat memoria afectiva - care nici ea nu-i de lepadat. De aceea am introdus in ecuatie trei intrebari decisive. 1. Ce a insemnat poezia respectivului pentru literatura romana de la momentul in care a fost scrisa?; 2. Care mai e azi relevanta poeziei respectivului?; 3. In ce masura aceasta poezie imi face cu ochiul atunci cand contemplu rafturile propriei biblioteci?".
×
Subiecte în articol: arte poeti