x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Clubul UNITER, în Grădina de vară

Clubul UNITER, în Grădina de vară

de Maria Sârbu    |    16 Iun 2009   •   00:00
Clubul UNITER, în Grădina de vară

Conducerea Uniunii Teatrale din România a inaugurat Clubul UNITER şi Grădina de vară destinate atât membrilor acestei uniuni de creatori, cât şi tuturor "prietenilor artelor".



Mulţi oameni de teatru şi prieteni sau susţinători ai UNITER văd în spaţiul amenajat în curtea sediului Uniunii Teatrale un refugiu, pentru că este un loc liniştit, chiar dacă e situat în centrul Bucureştiului.

Casa în care îşi desfăşoară activitatea UNITER e pe Strada George Enescu, între Bulevardul Magheru şi Calea Victoriei - adică în inima Capitalei, unde asfaltul şi blocurile, vechi sau noi, înghit cu lăcomie orice petic de pământ. E o oază în mijlocul betonului. A apărut un investitor, creând până la o sută de locuri în curtea cochetă şi pe terasă.

Diverse evenimente culturale sunt cuprinse într-un amplu program, aici funcţionând şi un restaurant. Între 10:00 dimineaţa şi 11:00 noaptea, poarta este deschisă pentru oricine, desigur, prioritate având membrii UNITER. Apropo, dacă aceştia fac dovada prin legitimaţie, că sunt membri ai Uniunii Teatrale, ei beneficiază de o reducere de 15% la restaurant. Să ştiţi că se poate mânca bine şi variat, iar atmosfera e încântătoare. Prânzul poate fi luat şi în regimul "Meniul zilei", între orele 12:30 şi 16:00.

La Clubul UNITER vor avea loc conferinţe, dezbateri, întâlniri, lansări de carte, proiecţii, existând ecrane special amenajate. În caz de ploaie, terasa poate fi acoperită.

UN GÂND ÎMPLINIT
Grădina va fi deschisă până în noiembrie, urmând să găzduiască şi acţiuni colaterale programului Festivalului Naţional de Teatru, care se va desfăşura în acest an între 31 octombrie şi 10 noiembrie. Pe perioada rece, va funcţiona, în grădină, un sistem de încălzire. Pe timp de iarnă, Clubul UNITER va fi deschis la parterul casei, în sala de protocol.

Deschiderea oficială a fost programată pentru 15 iunie - zi aleasă întâmplător sau poate nu (comemorarea a 120 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu), dacă ne gândim la pasiunea pentru opera poetului a actorului Ion Caramitru, preşedintele UNITER.

Clubul UNITER şi Grădina de vară reprezintă un gând împlinit al lui Caramitru. Aşa cum ne-a mărturisit el, cu prilejul evenimentului, pornise această iniţiativă cu 12-13 ani în urmă: "Vrem să avem un club al prietenilor UNITER şi, totodată, membrii uniunii noastre să aibă un loc de socializare, unde să se poată întâlni cu prietenii, cu cei care susţin arta teatrală.

Este o idee mai veche, dar nu am putut să o materializez din cauza proceselor legate de casă. Am început să construim terasa de vară, dar a trebuit să oprim construcţia, căci ne-a interzis proprietarul. Din momentul în care Primăria Bucureşti a cumpărat casa şi a dat-o Uniunii Teatrale spre folosinţă pe 49 de ani, noi am intrat în legalitate şi am continuat ceea ce am început".

×
Subiecte în articol: arte uniter