x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cod de bare

Cod de bare

de Roxana Jianu    |    16 Iun 2012   •   21:00
Cod de bare

La sediul Institutului Cultural Roman (ICR), pictorul si profesorul Vladimir Setran ne propune o provocare grafica prin expozitia "Cod de bare". Plansele sunt expuse pentru public pana la 18 iunie.

Criticul de arta Aurelia Mocanu a prezentat, intr-o vineri a primei luni de vara, expozitia "Cod de bare" a artistului plastic Vladimir Setran. Intr-o sala incapatoare, racoroasa a ICR, zeci de bucuresteni s-au adunat pentru a admira cele 42 de lucrari. Acestia au putut vedea spatiu, ploi torentiale, zgarie-nori, toate in zecile de planse expuse. Potrivit criticului de arta, cele 42 de planse fac parte dintr-un bloc de desen care abia poate fi carat de doua persoane. Artistul a folosit alb, negru, dar si "o rapsodie albastra" pentru realizarea lor. Nu puteam omite datarea, semnarea si o bulina rosie, adaugate meticulos pe fiecare in parte. In timp ce curiosii ii priveau cu admiratie lucrarile, Vladimir Setran discuta cu cateva persoane. Textu-i lipit pe piept putea fi citit de la cativa metri departare: "Nu ne pupam! Setran". "Noi insistam!", adauga un prieten de-al sau.

Aflam ca artistul a completat o marturie cu o seara inaintea vernisajului: "Eu fac parte dintre cei care se nasc cu o data a expirarii. In urma cu ceva timp, am ajuns pe patul de spital. Credeam ca acela e finalul. Dupa externare, trebuia sa merg mult in parc. Vedeam mame cu copii, bunici care-si laudau nepotii, peisaje, copaci. Am vrut sa aleg o tema mai complicata, «Cod de bare»". Avand picturile in fata ochilor, se vede cu usurinta placerea artistului pentru pictura.

Aurelia Mocanu, critic de arta: "Suntem martorii unei stari de creatie fara granite. O serie grafica ampla, in eleganta alb-negrului vizitata de mici intrigi colorate, ne ofera atelierul uimitor de productiv al unui stimat senior al artei romanesti. Aceasta expozitie merita spatii de cinci ori mai mari decat acesta. Vladimir Setran nu este numai pe pereti, ci si pe plafon. Din 1969, panoul ambiental facut de artist este asezat pe tavanul incaperii".

Vladimir Setran s-a nascut in anul 1935, la Dancauti, Ucraina. In 1959 a absolvit Institutul de Arte la clasa profesorului Ion Marsic, iar din 1957 participa la nenumarate expozitii atat in tara, cat si in strainatate. A fost pictor si profesor din 1964 pana acum doi ani la Catedra de Design a Universitatii Nationale de Arta Bucuresti. La 77 de ani ai sai, Vladimir Setran se poate lauda cu numeroase lucrari expuse in muzee si colectii private de arta din Austria, Germania, Franta s.a. si cu titlurile: Ordinul "Meritul Cultural", Ordinul "Serviciul Credincios" in rang de Cavaler, Ordinul "Meritul pentru Invatamant" in rang de Comandor si Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arte "George Enescu" Iasi.

La final ni se propune sa facem un exercitiu vizual: sa luam tablourile pictorilor, in general, si sa ni le punem pe ochi ca sa vedem lumea nu prin ochii nostri, ci prin ai lor. Dumneavoastra... ce vedeti?!?

×