x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Colectionarul de istorie" - Dracula traieste!

"Colectionarul de istorie" - Dracula traieste!

de Sebastian S. Eduard    |    Miruna Nicolae    |    23 Feb 2006   •   00:00
"Colectionarul de istorie" - Dracula traieste!

Ei bine, daca nu el, macar Bram Stocker, incarnat in persoana Elizabethei Kostova, scriitoare americana care va fi prezenta in librarii cu un thriller istoric avandu-l drept protagonist pe celebrul roman... Vlad Tepes.

Cu publicarea romanului "Codul lui da Vinci", Editura RAO a adus in Romania aprinsa disputa despre urmasii lui Iisus Hristos; cu romanul "Colectionarul de istorie" de Elizabeth Kostova (in limba romana, in martie 2006), Editura RAO aduce in discutie un personaj controversat din istoria Romaniei: Vlad Tepes, sangerosul voda din secolul al XV-lea de la care a pornit legenda lui Dracula.

POVESTE. "Colectionarul de istorie" in romanul lui Kostova nu e nimeni altul decat Dracula insusi, dar cartea nu este o poveste sangeroasa cu vampiri, ci un thriller istoric, o incercare de a reconstitui personajul istoric Vlad Tepes.

Protagonista romanului este o tanara de 16 ani care descopera in biblioteca tatalui ei, in afara unei carti bizare continand imaginea unui dragon, scrisori in care un profesor de istorie impartaseste "nefericitului sau succesor" incredibila sa experienta a raului. Actiunea incepe in anii 1970, dar suntem succesiv purtati in trecut, in cautarea mormantului lui Vlad Tepes, despre care nici pana azi nu se stie cu certitudine unde se afla!

BESTSELLER. Elizabeth Kostova, absolventa a Universitatii Yale, a scris 10 ani la acest roman care a propulsat-o instantaneu pe locul unu in topul bestsellerurilor din New York Times, Washington Post, Publishers Weekly, Wall Street Journal etc. "Colectionarul de istorie" este un roman de debut, pe care editura americana Little Brown l-a achizitionat in numai 48 de ore cu doua milioane de dolari, l-a publicat in iunie 2005 si a vandut de la aparitie aproape un milion de exemplare, in SUA.

Distinsa cu Quills Book Award pentru "Debutul anului 2005", cartea va fi tradusa in 37 de limbi si va fi ecranizata intr-o superproductie Sony Pictures. Trebuie spus ca, in SUA, Elizabeth Kostova, cu romanul ei despre Dracula, l-a detronat pe Dan Brown, aflat in a 118-a saptamana consecutiva pe lista de bestseller din New York Times, scriitoarea prilejuind aparitia, in nenumarate publicatii din lume, a imaginii-efigie a lui Vlad Tepes, atat de bine cunoscuta noua din cartile de istorie.

Editura RAO a invitat-o pe celebra autoare Elizabeth Kostova sa vina in Romania, iar, in masura timpului disponibil, este posibil sa ne onoreze cu prezenta in cursul anului 2006, cel mai probabil in vara.

CAPITOLE
Jurnalul National va oferi maine, in avanpremiera pentru bucuresteni, primele doua capitole ale volumului intr-o brosura extrem de eleganta, inserata in ziar. Pofta (de lectura) vine citind, iar cele doua capitole va vor deschide cu siguranta apetitul. De la Amsterdam, la Paris, de la Istanbul la Bucuresti, actiunea din "Colectionarul de istorie" te va seduce si te va captiva.

×
Subiecte în articol: arte istorie