x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale ColorsTalk  aduce artiștii stradali în fața publicului Street art: libertate și constrangeri in termeni (i)legali

ColorsTalk  aduce artiștii stradali în fața publicului Street art: libertate și constrangeri in termeni (i)legali

de Magdalena Popa Buluc    |    16 Aug 2019   •   13:24
ColorsTalk  aduce artiștii stradali în fața publicului  Street art: libertate și constrangeri in termeni (i)legali

În august, la București, se demarează – ColorsTalk, un proiect de producție și expunere a 10 lucrări de street art, într-un proces inversat, de la producție la integrare în contexte urbane (publice sau private) în care creațiile devin vizibile.

6 artiști urbani din România: Pisica Patrata, Maria Bălan, John Dot S, Robert Obert și 2 din afara țării: Sam Worthington și dinho bento, alături de elevi ai școlilor de artă din București vor lucra pe panouri de dimensiuni medii, în fața publicului din Capitală. Creațiile acestora vor fi integrate și expuse în locuri publice, după care vor fi obiectul unei licitații de fapte bună. Orice persoană fizică sau privată, ONG sau Asociație va putea licita pentru cele 10 lucrări prin fapte bune făcute pe perioada de desfășurare a ColorsTalk.

Marți, 20 august, de la ora 19,00, ColorsTalk se lansează la creart, printr-o conferință cu tema: Street art: libertate și constrangeri in termeni (i)legali. Participă: Dănuț Albu: Subinspector în cadrul Serviciului  de Ordine Publică, Direcția Generală de Poliție a Capitalei și artiștii ColorsTalk din România: Pisica Pătrată, Maria Bălan, John Dot S, Robert Obert.

În perioada 25-29 august, cei 6 artiști vor lucra în curtea Muzeului Municipiului București - Casa Filipescu-Cesianu, iar în zilele de 14 și 15 septembrie, elevii Liceului de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" din București vor lucra alături de artiști. Faptele bune participante la licitație trebuie să aibă loc în peruioada 20 august - 22 septembrie.

Intrarea la evenimentele ColorsTalk este liberă, în limita locurilor disponibile.

Problematizând libertatea de expresie în general și a acestei forme de artă în special, lucrările de street art se compun independent de un context expozițional referențial, sunt găzduite în spații convenționale și alternative, ajungând în final la destinații care sunt determinate de rezultatul licitației.

Spațiul de intervenție al street art-ului este acest spațiu comun, care își cuprinde comunitatea, astfel că locul street art se mută de drept dincolo de constrângeri în termeni (i)legali. Această problematică este dezbătută prin lucrările create și reprezintă deasemeni tema centrală în sesiunea de dialog organizată în cadrul proiectului.

Acest “drum” al lucrării, de la creație la expunere și destinație finală se documentează pe pagina web a proiectului: https://colorstalk.xyz/ , unde se va publica și o hartă interactivă cu locurile de expunere temporară a lucrărilor din oraș și, după organizarea licitației, a destinațiilor lor finale.

 

×