x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Comanda speciala"

"Comanda speciala"

de Miruna Mihalcea    |    08 Sep 2005   •   00:00
"Comanda speciala"

Andries a lansat saptamana aceasta o dedicatie speciala pentru un public special. Ca sa nu existe vreo nelamurire in ceea ce priveste intentia artistului, albumul poarta si-un titlu sugestiv: "Comanda speciala".

Alexandru Andries si-a lansat cel de-al 42-lea album, de la "Interioare", in 1984. Mai mult decat oricare altul de pana acum, "Comanda speciala" reprezinta o dedicatie pentru publicul care-a aplaudat cu fervoare, la concertele lui Andries, cantecele in prima auditie si care, in culise, l-a asaltat pe solist cu eterna intrebare: "De ce nu apare cutare sau cutare cantec pe vreun suport audio?". Decizia finala a venit insa dupa ce a cantat la Sala Palatului piesa "Transport in comun", care a avut un succes instantaneu. "Aia care-ncepe cu «Femeile sunt autobuze»...", rade Andries. Atunci s-a nascut si ideea albumului care-ncepe, coincidenta sau nu, chiar cu piesa "de gratie". Publicul a cerut, artistul a dat. Oferta speciala, raspuns la o... "Comanda speciala"!

FEMEILE SUNT AUTOBUZE. Versul original vorbea despre barbatii care sunt autobuze, care vin si pleaca din statii, in timp ce "tu astepti si nu ti se-ntampla nimic". Poezia scurta, de 4-5 versuri, apartine unei englezoaice. "E ceva serios la ea, cu foarte putin umor. Doar ca eu m-am prapadit de ras si mi-a venit ideea cu femeile care sunt autobuze", povesteste Andries. "A fost punctul de plecare al cantecului meu." Abia dupa inregistrare, Andries a auzit ca exista un cantaret de blues care are o melodie ce porneste tot de la poezia englezoaicei. "Asa se-ntampla cand exista comunicare si asa e bine. Cei care citesc si asculta muzica isi raspund intre ei. Cumva, unul ajunge sa devina oglinda celuilalt."

VARIAT. Proiectul pe care-l propune Andries de asta data ii este cu atat mai drag artistului cu cat reprezinta "cu totul si cu totul altceva". "E un proiect stufos si variat din toate punctele de vedere", spune el. "Nu numai ca s-a marit echipa cu care am lucrat, dar am schimbat macazul si in ce priveste compozitia si chiar orchestratia. Daca pana acum am facut discuri cu tema, cu o idee, discuri unde exista clar o unitate de ansamblu, «Comanda speciala» e altfel. O sa gasiti de la bossa-nove la funk, de la blues pana la balade, fiecare se-ndreapta-n alta directie, de la sunet la tipul de compozitie."

CADOU PENTRU COLECTIONARI. Albumul e disponibil in varianta CD si caseta audio. Cu toate acestea, in luna octombrie, atunci cand va avea loc lansarea oficiala, Andries le-a pregatit colectionarilor o surpriza de proportii: un tiraj limitat de 300 de viniluri. "De obicei nu-mi dau cu parerea despre propriile mele creatii, dar de data asta sunt chiar incantat. Probabil ca de-asta m-am zbatut sa apara si pe vinil, pentru ca sunetul e intr-adevar exceptional."

INSPIRATIE. "Biroul de creatie" al artistului e undeva departe, peste mari si tari, la pianul matusii din America. Pe care Andries o viziteaza in fiecare iarna, cand studentii lui sunt in sesiune. "Acolo nu suna telefonul, nu-mi cere nimeni nimic si am liniste sa creez. Vin acasa, ma gandesc la orchestratie si repetam. La repetitii se nasc de obicei multe idei, de la prietenii cu care cant, si de multe ori ajung sa schimbe radical cantecul. N-am orgolii aici, cred ca rezultatul final trebuie sa fie exceptional. E pacat deci sa nu folosesti ideile bune, indiferent de unde vin ele."

PENTRU PRIETENI
Albumul "Comanda speciala" (foto), editat de A&A Records, e la randul lui special, in mai multe privinte. Lista celor cu care Andries colaboreaza s-a marit considerabil. Pe langa Vintila, Alifantis, Maria Mantulescu, George Baicea, Mircea Tiberian, Tudy Zaharescu, Eugen Tegu, Cristian Soleanu, Aurel Mitran au contribuit si Eugen Caminschi, Adrian Naidin, Victor Panfilov si nu in ultimul rand Virgil Iantu, despre care Andries spune ca-i "un profesionist de nota 10". "Le multumesc tuturor celor care m-au ajutat. Sunt extrem de multumit de cum a iesit. Astept acum parerea beneficiarilor, despre cele 20 de piese pe care le-am daruit cu drag, la... «Comanda speciala»!"

PARODIE


"Femeile sunt autobuze / Pe care le asteptam: / Stam in statie cu anii... / Uite, de-aia fumam ! / Si-apoi, cand apar, n-apar niciodata / Decat de la trei in sus... / Si daca te misti incet, amice, / Te-ai lins pe bot, ca s-au dus!"
piesa "Transport in comun" de pe albumul "Comanda Speciala"

×
Subiecte în articol: arte comanda andries speciala