x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Concurs CNC: Primesc, nu primesc, eu tot mă revolt!

Concurs CNC: Primesc, nu primesc, eu tot mă revolt!

de Ramona Draghici    |    15 Oct 2008   •   00:00
Concurs CNC: Primesc, nu primesc, eu tot mă revolt!

Organizat de două ori pe an sub actuala conducere a instituţiei, concursul de scenarii al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) a suscitat, cu fiecare desfăşurare, comentarii aprinse.



Organizat de două ori pe an sub actuala conducere a instituţiei, concursul de scenarii al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) a suscitat, cu fiecare desfăşurare, comentarii aprinse.
S-au "răzvrătit", pe rând, regizori, producători, tineri şi mai în vârstă.
Cu toate că la jumătatea lui noiembrie se aşteaptă depunerea proiectelor cinematografice pentru cea de-a doua parte a concursului, rezultatele primei sesiuni continuă să provoace discuţii dintre cele mai variate, consemnate în presă, ale celor care nu au primit finanţare, dar şi ale celor care au primit. "De fiecare dată, concursurile de scenarii de la CNC stârnesc controverse, deşi regulamentul s-a schimbat", ne-a declarat Eugen Şerbănescu, directorul CNC, adăugând: "Cei implicaţi nu înţeleg un lucru: acela că nu sunt jurizate filmele, ci un pachet, să spunem aşa. Acesta conţine un scenariu, un regizor şi un producător. Banii nu provin de la buget, ci sunt fonduri extrabugetare, procente prelevate de la operatori, din vânzarea de DVD-uri, de la televiziuni etc. Fiecare concurs are câştigători şi pierzători, nu poţi să-i mulţumeşti pe toţi, iar cei care nu câştigă încep să înjure CNC-ul. Dar, culmea, înjură şi cei care au primit finanţare, cum e cazul domnului Piţa, al cărui film a câştigat la Documentar 128.000 de RON şi care s-a declarat nemulţumit într-un articol publicat în EVZ. Nu pot schimba un regulament, pentru a fi pe placul cuiva anume", a menţionat Eugen Şerbănescu. Acesta a mai spus că "instituţia CNC nu-şi asumă crizele de creaţie ale cineaştilor pe care ei încearcă să le transforme în crize de sistem".


"Nu ne asumăm crizele de creaţie ale cineaştilor!"

Directorul Centrului consideră că "articolul «Noua mascaradă de la CNC», apărut joi, 2 octombrie 2008, în EVZ, este compromis de grave carenţe de documentare şi înţelegere ale procesului de concurs de la CNC. De la un cap la altul, autorul face afirmaţii complet gratuite, prin aceasta mistificând adevărul şi manipulând cititorii, proiectând o imagine falsă asupra activităţii şi respectabilităţii instituţiei. Astfel, în text se spune că «nota de la calitatea regizorului» ar fi acordată «de către Consiliul CNC, cu alte cuvinte de către funcţionarii din instituţie». Triplă eroare. Prima – nu este vorba de notă, ci de un punctaj care poate merge de la 1 la 25; a doua – membrii Consiliului de Administraţie CNC nu sunt funcţionarii instituţiei; şi a treia şi cea mai gravă – punctajul respectiv este acordat (pe baza declaraţiilor depuse la dosar de către producător) de juriul concursului, folosind o grilă de punctaj prevăzută de Regulament. Juriul este format din reprezentanţii uniunilor şi asociaţiilor din domeniul cinematografiei şi nu a fost contestat de nimeni. Acesta este genul de minciuni pe care le vântură articolul în cauză. Mai mult, se merge atât de departe cu derapajul de la normele elementare jurnalistice, încât pur şi simplu se inventează, în casetă, o discuţie cu directorul general CNC, discuţie care n-a avut loc. Niciodată nu am afimat că legislaţia ar fi «cu ghimpi»! Discuţia s-a purtat telefonic între ziarist şi d-na Carmen
Stejeroiu, şef al Fondului cinematografic, care i-a explicat mecanismele concursului", precizează Şerbănescu.

×
Subiecte în articol: arte