x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Consiliul vrăjitoarelor

Consiliul vrăjitoarelor

de Claudia Daboveanu    |    04 Aug 2007   •   00:00
Consiliul vrăjitoarelor

Premiera constănţeană a spectacolului "Vrăjitoarele din Salem", de Arthur Miller, in regia lui Gordon Edelstein, a fost deopotrivă motiv de bucurie şi de tristeţe. Consiliul Judeţean Constanţa nu mai subvenţionează Teatrul de Stat, iar directorul general a demisionat.


Mărturisesc onest, atunci cănd Beatrice Rancea mi-a spus ca pregăteşte o premieră pentru data de 1 august, păstrănd secretul asupra titlului, m-am găndit că e o excelentă strategie de a atrage lumea la teatru acum, cănd stagiunea e inchisă pănă pe la jumătatea lui septembrie.


VINOVAŢI FĂRĂ VINĂ. Primul semn de intrebare mi l-am pus atunci cănd am aflat că este vorba despre piesa lui Arthur Miller "Vrăjitoarele din Salem". Un text greu, nicidecum de vacanţă… Vinovaţi fără vină, acuze aiuritoare fără acoperire, condamnări la moarte date de un tribunal corupt… vă sunt familiare premisele? In buna tradiţie instaurată de Beatrice Rancea de doi ani, de cănd e directoarea teatrului, a fost adus un regizor din afară: americanul Gordon Edelstein. Şi prestigiosul scenograf de origine romănă Nic Ularu, un alt colaborator al teatrului. L-a imprumutat de la TNB pe Dorin Andone (excelent in rolul Reverendului John Hale). In trei săptămăni, spectacolul a văzut luminile rampei. Muncă susţinută de directorul general, de regizor, de scenograf, de autoarea adaptării (Ioana Ieronim) şi, evident, de o distribuţie impresionantă, ai cărei actori trebuie menţionaţi: Vasile Cojocaru, Elena Pahonţu, Caroline Gombe, Florina Bulgaru, Mariana Milaş, Cristina Oprean, Dumitru Caramitru, Claudia Fortan, Laura Bilic, Iulian Enache, Ileana Ploscaru, Alexandru Mereuţă, Dorin Andone, Dana Trifan, Eugen Mazilu, Pavel Bărsan, Remus Archip, Cosmin Mihale, Dan Zorilă, Nina Udrescu, Marian Adochiţei, Turchian Nasurla, Loredana Luca, Lana Moscaliuc. O distribuţie care incumbă actori din trei, poate patru generaţii, de la decanul de vărstă Alexandru Mereuţă (care a implinit recent 60 de ani de carieră!) pănă la proaspăt cooptatele in trupă, tinerele actriţe Florina Bulgaru şi Laura Bilic.


PUNCT ŞI DE LA CAPĂT. Sigur că după anunţul făcut de directorul de imagine al teatrului, cănd trupa a ieşit la aplauze, toată lumea, spectatori şi actori, a rămas descumpănită. Consiliul judeţean nu mai subvenţionează teatrul, directoarea a demisionat. O va lua de la capăt, ca şi cănd nimic nu s-ar fi intămplat, aşa cum a făcut-o de nenumărate ori? "Am rămas special in teatru pentru această premieră pe care o programasem la 1 august. Eu mi-am dat demisia la 11 iulie. Ce-o să fac? O să vin in Bucureşti, unde sunt consilier al Teatrului de Operetă (n.m. şi protagonista unui superb spectacol de teatru-dans, «Bal»). In aceşti doi ani am făcut tot ce-am putut aici…" S-a văzut, cu vărf şi-ndesat, de cănd a fost numită director general, acum doi ani, la 19 august, Beatrice a făcut un mic palat dintr-o ruină de fost cinematograf, a adus regizori unul şi-unul din ţară şi din străinătate, a scos la rampă spectacole de calitate in timp-record. In cuvinte puţine, exemplul clasic care s-ar traduce prin "omul sfinţeşte locul". Toţi ziariştii, spectatorii şi actorii s-au intrebat cui foloseşte decizia Consiliului Judeţean. Toate spectacolele riscă să nu se mai joace, actorii rămăn fără salarii, directoarea a demisionat… Oare nimeni nu mai are nevoie de teatru?

×
Subiecte în articol: arte cănd