x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Contradictii - Privatizare cu... scantei

Contradictii - Privatizare cu... scantei

de Ramona Draghici    |    27 Dec 2006   •   00:00
Contradictii  -  Privatizare cu... scantei

Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) si Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF) "RomaniaFilm" sunt de ceva vreme in conflict.

Cinematografia a devenit un "cal de bataie. Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) si Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF) "RomaniaFilm" sunt de ceva vreme in conflict.

Procesul de privatizare a cinematografiei autohtone - un domeniu actualmente "macinat" de multiple carente - s-a transformat intr-un adevarat meci de ping-pong intre MCC si RomaniaFilm. "Miza" celor peste 300 de sali si gradini de cinematograf, care, potrivit "strategiei" elaborate de MCC, urmeaza sa fie vandute unuia sau mai multor investitori, a incins realmente spiritele intre minister si RomaniaFilm, cele doua institutii purtand in acest moment un adevarat "razboi" mediatic.

Ce vrea RADEF RomaniaFilm. Potrivit lui Mihail Tintea, directorul Regiei, si presedintelui Sindicatului RomaniaFilm, Maria Bikfalvi, cea mai eficienta metoda de privatizare a RADEF RomaniaFilm este transformarea acesteia in societate comerciala pe actiuni. "Este unica varianta ca acest operator economic-cultural sa devina puternic", se arata intr-un comunicat al Sindicatului Regiei. Ideea este sustinuta, asa cum spuneam, si de Mihail Tintea, care ne-a declarat: "In continuare, punctul meu de vedere este ca solutia cea mai buna ar fi fost ca RADEF RomaniaFilm sa fie transformata in societate pe actiuni si privatizata cu un investitor puternic. Desi, la prima vedere, proiectul strategiei de privatizare a salilor pare destul de inchegat, varianta aleasa de MCC ridica foarte multe semne de intrebare. Si nu va dau decat un singur exemplu: Centrul National al Cinematografiei a inchiriat un numar de cinematografe - aproximativ 32, daca-mi amintesc bine - unor firme interesate sa investeasca si sa pastreze profilul de activitate. Iar pe parcurs s-a constatat ca, in doi ani, numarul acestor cinematografe a scazut drastic, practic jumatate din ele ne-a fost returnata. Activitatea cinematografica se desfasoara, in continuare, in aceleasi conditii minime, ca si pe vremea cand erau in exploatarea noastra, cu o singura exceptie, cea a cinematografului Luceafarul, unde s-au bagat 900.000 de euro", este de parere directorul RomaniaFilm.

Ce vrea Ministerul Culturii si Cultelor. Dupa cum a declarat in repetate randuri, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, "privatizarea cinematografiei constituie un obiectiv fundamental, prezent si in programul de guvernare". Iorgulescu a dat asigurari ca aceasta privatizare "va fi facuta in conditii de transparenta si in conformitate cu prevederile legii". Astfel, potrivit aceleiasi strategii realizate de MCC, salile si gradinile de cinematograf vor fi vandute prin licitatii publice. "Se foloseste des sintagma «tunuri imobiliare». Nimic mai fals! Vanzarea retelei de cinematografe va fi facuta printr-un sistem de licitatii, cu strigare, cu presa, cu tot ce vreti; ala care da mai mult, ala le ia. Nimeni nu are insa voie sa schimbe destinatia salilor, iar, daca o va face, MCC il va da in judecata", a declarat Iorgulescu, adaugand: "Am constatat ca exista o mare opozitie din partea Sindicatului RADEF RomaniaFilm, a unor functionari ai Regiei. Acestia fac observatii in necunostinta de cauza, ceea ce ma face sa cred ca, bietii de ei, sunt manipulati. Nu este adevarat ca prin privatizarea Regiei, salariatii isi vor pierde locurile de munca; cine devine proprietar, cei care devin proprietari, ii vor mentine in schema", a precizat ministrul Culturii si Cultelor.

Ce se vede ... dinafara. Pentru ca este o privatizare "cu bucluc", "tarasenia" a avut parte de "tot tacamul": set de controale la RomaniaFilm, cereri de demiteri - sindicalistii vor inlaturarea din MCC a lui Ioan Onisei si a Corneliei Palos, "responsabili cu strategia" - depese la Traian Basescu "pentru a stopa cel mai mare jaf imobiliar din ultimii 17 ani din Romania, care ar rezulta din strategia de privatizare a salilor de cinema". Si, peste toate acestea, "miroase" si a proces, pentru ca Mihail Tintea va da in judecata MCC pentru "prejudiciile de imagine" pe care i le-a adus.

Dincolo de toata aceasta tevatura, de "mormanul" de declaratii care mai de care mai "spumoase", care au facut deliciul presei, chestiunea privatizarii cinematografiei romanesti ramane una stringenta. Cu siguranta ca nu le-ar "strica" romanilor un minimum de confort intr-o sala de cinema, un lucru, pana la urma, cat se poate de firesc.
Pe cuvant ca ...
"Nu este adevarat ca, prin privatizarea Regiei, salariatii isi vor pierde locurile de munca; cine devine proprietar, cei care devin proprietari, ii vor mentine in schema"
  • Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor
  • ×
    Subiecte în articol: arte culturii cultelor privatizare