x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cool si naspa la Muzeul Satului

Cool si naspa la Muzeul Satului

30 Iun 2004   •   00:00

CULTURA/MASS-MEDIA

Si a fost "Marele targ de vara" la Muzeul Satului. Muzeul Satului din Bucuresti. Bucuresti, Capitala Romaniei. Zi de duminica, in care chiraitul de copii se amesteca dulce cu comentariile docte ale arhitectilor si cu pupaturile ascunse ale adolescentilor.
LUIZA LUPU

E cool in Muzeul Satului! Pe prispa unei case din Ardeal, secolul XIX, troneaza ferm gainatii. Ii privesc cu incantare nedisimulata. E supermisto. Ma asez obosita (sanchi!) pe o astfel de prispa si le privesc pe fetele astea care se joaca de-a tarancile. Daca au 5 ani e mult.

Mamaie: "Hai, mamaie, sa mai mergem si la alta casa". Roxana nu vrea. Nici Ancuta. Roxana si Ancuta sterg prispa de gainati cu rochitele lor curate. Mamaie e putin disperata. "Uite, eu plec si te las aici". Ancuta e mai receptiva. O lasa pe Roxana si se ia dupa mamaie. Roxana se ia dupa Ancuta. Mamaie a invins si de data asta!

Doamnele naspa din Muzeul Satului

La intrare, cum intri pe dreapta, e asa, un fel de montaigne-russe in varianta rurala. Lemnul e putred.

"Acasa sunteti?". "Acasa suntem", zic. E un nene ca la vreo 50 de ani insotit de fiu-sau. Se apuca sa-mi faca uite-asa capu’ calendar ca leaganul asta cica nu e specific Ardealului. "Da’ de unde e specific"? "Din Moldova".

Daca e sigur. Da, e sigur. Si cum spunea ca se cheama? Cica "inghispir". Da’ cum se scrie, sa nu ma fac de ras. Nu stie cum se scrie, da’ stie sigur ca se cheama "inghispir". "Inghispir" se aude, "inghispir" scriu. Si cica nici nu-i complet. Ca era tras de cai. Acuma ar fi culmea s-aduca astia de la muzeu hoiturile de cai care trageau la inghispir! Ete na! Si sa scrie pe ele "cal care a tras la inghispir, sec. XIX"!

In unele case stau niste doamne. Nu stiu daca sunt puse acolo sa ne explice. Stau si ne studiaza. Se uita la noi cum belim ochii. Nici macar nu se dau la o parte. Cred ca se cred transparente.
Doamnele din Muzeul Satului sunt naspa.

Bordeiul naspa

La un bordei din Dobrogea, pare-mi-se. Nici nu conteaza. Fapt e ca inauntru e foarte racoare. Si intuneric. Era intuneric in bordei. Imi imaginez ce naspa era in bordei, mai ales iarna, cand era frig si intuneric. Cu ce se luminau? Cate lumanari sa fi avut? Naspa in bordei.

La ora 4 si 21 de minute o doamna iese ca din gaura de sarpe si, cu o dexteritate iesita din comun, incuie lacatul si se face nevazuta. "Gata, s-a terminat programul".

Nu asa se face, scumpa doamna naspa! Spuuu-se, lu’ to-va-ra-sa!

Niste pantofi naspa

E Marele Targ de vara. Turistii straini se inghesuie la obiecte traditionale romanesti. Ceva mai incolo se canta cantece dintr-o zona. Nu, nu dintr-o zona erogena. Dintr-o zona din Romania. Cred ca e din Maramu, ca se-aud tobele alea. Dum-dum-dum! Dum-dum-dum! Dum-dum-dum! Nu le-o fi cald la fetele astea? Uite ce imbracate sunt! In costume traditionale din zona Maramuresului. Si au pantofi din zona magazinului de incaltaminte din orasul lor. Pantofi autentici, cu talpa groasa, din aia de care nu se mai poarta. Sunt naspa pantofii cu talpa groasa asortati la costumul traditional maramuresean. Acuma ce-oi fi vrand? Sa se-ncalte in opinci? Eeeeee!!!!

Petru Mihut, pictor naiv. Si cool

Un pictor naiv. Petru Mihut. E naiv, adica credul? "Domnita, io am zece medalii de aur." Vinde tablouri naive cu peisaj de iarna. Brrr! Mi-e frig! Da’ vinde vara tablouri cu iarna si iarna - tablouri cu vara? "Domnita, tablourile mele sunt unicat." Nici nu credeam ca-s altfel. Un tablou cu o scara care duce la cer. E frumos. Treptele initierii? Calea catre Dumnezeu? Sau pur si simplu s-a dus in pod sa mai ia niste muraturi?

Da’ a vandut multe tablouri? "Da, domnita, tocmai am dat unul." Cu cat? "Cu un milion." Ridica din umeri, intr-o atitudine smerita. Vanzare buna ii dorim!
Petru Mihut, pictor naiv. E cool.

Papusile

Un cuplu de pensionari vinde papusele imbracate dupa portul traditional din diverse zone ale tarii. "Au cautare papusile astea?" "He-heeee, numai azi cate am vandut!" Da’ ce face lumea cu ele? Le pun pe televizor?

Romanii nostri nu se inghesuie, mai mult strainii. Uite, iau o papusica d-asta si o duc la ei, in Strainezia si se dau mari c-au fost la Muzeul Satului din Bucuresti.

"Da’ ce pantofi naspa!" "Eee, domnita, asta-i moda, ce vreti"? Pai, cum ati cusut de mana o rochita d-asta, puteati sa-i faceti si niste opincute. Se rade de se tavaleste pe jos. La figurat, desigur.

Tagarta cool & razboiul naspa

Un tata plictisit. O fetita exaltata. "Hai si in casa aia, tati!" "Am mai fost acolo." He-he! Incearca s-o pacaleasca! "Ba nu, ba nu! Sigur n-am mai fost, ca tin io minte!" Tati se lasa tarat de fiica lui exuberanta.

Naspa sa fii tata de fiica exuberanta!

Un copil pe role si un tata locvace. "Aoleu, tati, pe pietrele astea era naspa sa te dai cu rolele! Ce-i aia o camera curata?" "O sufragerie". Da’ aia ce-i? "Tagarta". "Tagarta? Ce cool!" "Si, uite, daca ar fi avut televizor, l-ar fi pus acolo".

"Cum? N-aveau televizor??? Aoleu, tati, ce naspa era atunci!" "Si aici e razboiul". "Razboiul? Da’ daca era razboi, unde e o grenada pe jos, o arma, ceva? Sa se vada ca era razboi". Tac-su rade. Fi-su vorbeste serios. "Da’ aveau radar antiursi? Sau macar un radar anticeva". "O, Doamne, hai tati sa plecam, ca e naspa aici".

Epilog

Mai incolo putin. E un tei urias. E supercool! Parca sunt intr-o cana cu ceai de tei! Dumnezeu e supercool la capitolul miros de tei.

Legenda Cool [cul] = de bine
naspa = de rau
×
Subiecte în articol: arte daâ naspa cool Muzeul Satului