x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Creaţiile lui Damien Hirst emanau un gaze cancerigene în timpul unei expoziţii de la Londra

Creaţiile lui Damien Hirst emanau un gaze cancerigene în timpul unei expoziţii de la Londra

21 Apr 2016   •   08:59
Creaţiile lui Damien Hirst emanau un gaze cancerigene în timpul unei expoziţii de la Londra

Emanaţii de gaz potenţial periculos au fost înregistrate în jurul unor opere ale artistului Damien Hirst cu animale moarte, păstrate în recipiente, în timpul unei expoziţii organizate la Tate Modern din Londra în 2012, se arată în publicaţia ştiinţifică Analytical Methods, preluată de AFP.

"S-a descoperit că în jurul recipientelor erau emanaţii de formaldehidă", gaz inflamabil şi cancerigen, indică studiul italianului Pier Giorgio Righetti, de la Şcoala politehnică din Milano. Emanaţiile erau mai pronunţate în preajma creaţiilor "Away from the Flock" (1994), un miel păstrat în soluţie de formol, şi "Mother and Child (Divided)" (1993), prezentând o vacă şi un viţel tăiaţi în două.

Ca reacţie la această descoperire, Tate Modern a susţinut că securitatea vizitatorilor se numără printre priorităţile sale. "Luăm toate precauţiile necesare la instalarea şi expunerea colecţiilor noastre", a spus un purtător de cuvânt al muzeului.

Expoziţia din 2012 a înregistrat un succes imens şi aproape 463.000 de vizitatori au venit să vadă, printre altele, rechini conservaţi în formol sau un craniu încrustat cu diamante.

Laureat al Turner Prize în 1995 şi simbol al mişcării "Young British Artists" în anii 1990, Damien Hirst a fost multă vreme "copilul îndrăgit" al pieţei de artă, după care cota a scăzut în oarecare măsură. AGERPRES

×
Subiecte în articol: damien hirst