x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale “Culegătoarea de morcovi” de Vincent Van Gogh,la Muzeul Colecţiilor de Artă

“Culegătoarea de morcovi” de Vincent Van Gogh,la Muzeul Colecţiilor de Artă

de Carmen Anghel    |    24 Iun 2014   •   16:36
“Culegătoarea de morcovi” de Vincent Van Gogh,la Muzeul Colecţiilor de Artă

În luna iunie, Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) ne invită să participăm la programul Opera sub clar de... lupă. Va fi adusă în atenţia vizitatorilor lucrarea “Culegătoarea de morcovi” (1885) de Vincent Van Gogh. Aceasta se află în Colecţia de artă comparată Alexandra şi Barbu Slătineanu la Muzeul Colecţiilor de Artă  (Calea Victoriei nr. 111). Vizitele au loc sâmbătă 28 iunie, ora 11:30, respectiv ora 14:00.

“Colecţia de artă comparată Alexandra şi Barbu Slătineanu sintetizează pasiunea pentru frumos a două generaţii din familia Slătineanu. Doctorul Alexandru Slătineanu (1873-1939) a pus bazele acestei colecţii, alături de soţia sa, Irina, pictoriţă amatoare, şi de doctorul Ioan Cantacuzino. Fiul său, Barbu Slătineanu (1895-1959), a fost un cunoscător avizat al ceramicii populare româneşti şi a publicat mai multe studii în reviste de specialitate. Interesul acestuia pentru artă a fost întreţinut de soţia sa, Alexandra Slătineanu (1895-1979), fiica diplomatului Alexandru Lahovari.”, ne spun specialiştii muzeului.

În prezent, Colecţia de artă comparată Alexandra şi Barbu Slătineanu cuprinde peste 400 de obiecte create în spaţiul românesc, occidental şi oriental. Intenţia donatorilor de a sublinia specificitatea creaţiei artistice româneşti în context universal se traduce prin sintagma “colecţie de artă comparată”, care precede numele colecţiei.

Prezentarea se concentrează asupra desenului în cărbune Culegătoarea de morcovi, realizat în anul 1885 de Vincent Van Gogh (1853 - 1890). Achiziţionat, din câte se pare, de Alexandru Slătineanu din magazinul celebrului negustor de artă Ambroise Vollard, desenul este în mod incontestabil cea mai valoroasă piesă de artă occidentală din colecţie şi singura lucrare de Vincent Van Gogh dintr-un muzeu din România.

Desenul se va afla în expunere până la finalul lunii iunie. Fiind extrem de sensibil la efectele luminii, va fi retras temporar în depozitele muzeului, conform normelor internaţionale de conservare, mai informează MNAR.

×
Subiecte în articol: vincent van gogh