x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Curajul de a gândi pe cont propriu

Curajul de a gândi pe cont propriu

de Alex Stefanescu    |    26 Noi 2008   •   00:00
Curajul de a gândi pe cont propriu

H.-R. Patapievici s-a născut la 18 martie 1957 la Bucureşti. Este de formaţie fizician. În prezent funcţionează ca preşedinte al Institutului Cultural Român. Cărţi publicate (selectiv): "Cerul văzut prin lentilă", 1995, "Zbor în bătaia săgeţii", 1995, "Politice", 1996, "Cine crede într-un popor fără valoare", 2000, "Omul recent", 2001, "Discernământul modernizării", 2004, "Ochii Beatricei sau cum arată cu adevărat lumea lui Dante", 2004, "Despre idei şi blocaje", 2007.



H.-R. Patapievici, inteligenţă strălucită apărută imediat după 1989, ca un noroc nesperat şi, mai ales, nemeritat al culturii române, care prin multe dintre instituţiile ei încurajează mediocritatea, s-a afirmat rapid şi spectaculos, reuşind să devină în numai câţiva ani o vedetă a lumii intelectuale. Ascensiunea lui este mai mult decât îmbucurătoare pentru toţi cei care deplâng dobândirea statutului de vedetă de către ziarişti şi oameni de televiziune inculţi şi agresivi, dar provoacă şi o cumplită invidie celor incapabili să admire.

H.-R. Patapievici are o vastă cultură filosofică, ştiinţifică şi literară, pe care a început să şi-o facă încă din timpul comunismului cu o încredere absurdă în viitor, încredere care până la urmă s-a dovedit mai realistă decât scepticismul altora. Această cultură, gândită şi regândită critic, asumată, este mobilizată într-un mod original în fiecare întreprindere filosofică proprie, mărind până la un nivel aproape neverosimil eficienţa efortului intelectual, dar şi transformând textul într-un spectacol de erudiţie. În plus, există la H.-R. Patapievici un dramatism al ideilor care conferă autenticitate existenţială actului gândirii. Acest dramatism, departe de a răvăşi frazele, le ordonează energic, punând în evidenţă un remarcabil talent literar.

Cartea cu care a atins cel mai înalt nivel de până acum al evoluţiei sale este "Omul recent".

În această carte, H.-R. Patapievici se pronunţă asupra tuturor problemelor care ne preocupă îndeosebi pe noi, pe români, într-un moment istoric în care putem – dacă nu cumva e doar o iluzie – să alegem o direcţie de evoluţie. În mod special, autorul supune unei judecăţi critice idealul umanist al lumii occidentale de azi, care presupune bunăstare pentru toţi, prin redistribuirea forţată a ceea ce creează oamenii de valoare, situare exclusiv în prezent, amnezie interesată şi asigurarea confortului sufletesc prin reprimarea sensibilităţii.

Sunt multe de admirat în cartea lui H.-R. Patapievici. O atenţie aparte merită arta citării şi reconsiderării critice a ideilor altor filosofi, de la Platon la Wittgenstein. Impresia generală este aceea de orchestrare a diverselor filosofii de artist al gândirii.

Impresionează, apoi, intensitatea de strigăt existenţial a întregii desfăşurări de sentinţe şi argumente. Autorul se grăbeşte să spună ce are de spus, înainte ca valul amneziei colective, în plină ofensivă, să acopere totul.

S-ar putea scrie un studiu şi despre talentul literar al lui H.-R. Patapievici, care activează într-un mod neaşteptat cuvinte de multă vreme inerte ale limbii române sau recurge la comparaţii revelatoare şi greu de uitat.

Dar mai mult decât orice, "Omul recent" se impune prin curajul autorului de a gândi (aproape) totul pe cont propriu. Puţini sunt cei care mai fac azi aşa ceva.

"Oamenii de azi sunt cei mai bine hrăniţi, cei mai prosperi, cei mai liberi (sub raportul deplasării în spaţiu) pe care i-a cunoscut umanitatea. În acelaşi timp, sunt oamenii cei mai slabi de înger, cei mai dependenţi de confort şi de consum, cei mai aserviţi bunului plac al liberului arbitru, cei mai puţin autonomi în judecăţile lor, cei mai gregari (faţă de Stat), pe care i-a cunoscut vreodată umanitatea." şIar cât priveşte noutatea lor, de care sunt atât de mândri...ţ "oamenii pe care îi produce într-un ritm industrial modernitatea care şi-a ieşit din propria nemăsură nu sunt cu adevărat nici noi, nici înnoiţi: sunt, asemeni conservelor cu dată de expirare pe etichetă, doar recenţi..." H.-R. Patapievici

Rubrică realizată cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România

×
Subiecte în articol: arte patapievici h.-r