x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Curtea cu juri

Curtea cu juri

11 Aug 2004   •   00:00

Daca pana acum puteam vedea actori in roluri de jurati, iar framantarile lor din timpul procesului erau pura fictiune, chiar daca filmul era bazat pe fapte reale, de la 10 august avem posibilitatea de a urmari "la lucru" adevaratii jurati.

ADRIANA PADURARU

Pentru prima oara in istoria televiziunii, juratii americani vor deveni protagonistii unui reality-show. ABC News si-a instalat camerele de luat vederi in camera juratilor a Curtii Supreme din Ohio, pentru a-i urmari la lucru pe cei care trebuie sa decida vinovatia sau nevinovatia lui Mark Ducic, acuzat ca a omorat doua persoane si care risca pedeapsa capitala. "Televiziunile au mai patruns in camera juratilor, insa nu in cazuri de crima si in nici un caz pentru realizarea unui reality-show. Speram ca prin intermediul acestei serii sa creasca increderea oamenilor in sistemul juridic", a declarat Chris Davey, purtatorul de cuvant al Curtii Supreme din Ohio.

DEBUT. Marti, 10 august, a debutat aceasta serie, intitulata "In the Jury Room", care va prezenta deliberarile celor 12 jurati in cazul "Statul Ohio vs. Mark Ducic". Producatorii de la ABC News au declarat ca au avut acces total la alte cinci cazuri de omor judecate la Curtile Supreme din Arizona si Colorado. Cameramanii ABC au avut, de asemenea, acces si in camerele avocatilor apararii si ai acuzarii. "Ii vom duce pe telespectarori intr-un loc unde n-au mai fost vreodata: camera juratilor. Si nu oricand, ci in timpul unor procese ce au ca invinuit un criminal", a declarat producatorul Michael Bicks.

RSPONSABILITATE. Marti, 10 august, si astazi au fost prezentate elementele principale din cele trei luni ale procesului, presiunea, emotiile si frustrarile pe care le-au simtit membrii juriului, inclusiv verdictul acestora.

STRES. Fara indoiala, cei 12 juratii au fost supusi unui stres enorm, cu atat mai mult cu cat infractiunea incriminatului este pasibila cu condamnarea la moarte. Mark Ducic (47 de ani) a fost acuzat de uciderea fostei prietene, iar in anul urmator a omorat si un presupus martor al crimei. Ambii au murit din cauza unei supradoze, acuzarea sustinand ca Ducic este cel care i-a injectat pe cei doi. Proba majora este o caseta in care Ducic se lauda unui prieten cu crimele comise. Avocatul apararii, insa, spune ca un om nu poate fi condamnat doar pe baza acestei probe, cu atat mai mult cu cat clientul sau este "un mincinos notoriu, un laudaros care a spus odata ca a luptat in al doilea razboi mondial". Grea misiune pentru jurati. La prima deliberare, jumatate dintre acestia erau pregatiti sa-l trimita pe Ducic pe lumea cealalta. In final insa, un singur vot l-a despartit de pedeapsa cu moartea, judecatorul Nancy McDonnell hotarand ca acesta sa-si petreaca restul zilelor in inchisoare, fara posibilitatea de a fi eliberat conditionat.

INTERNET. Avand in vedere complexitatea procesului, imediat dupa difuzarea seriei, ABC News va introduce pe Internet deliberarile juratilor, considerand ca programul are un imens potential educational. De asemenea, copii ale casetelor cu reality-show-ul vor fi donate facultatilor de drept, pentru a le servi ca material didactic.
×
Subiecte în articol: arte