x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Darurile unui artist: Rita Şapira

Darurile unui artist: Rita Şapira

de Carmen Anghel    |    04 Mar 2014   •   16:49
Darurile unui artist: Rita Şapira

Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” ne invită sâmbătă, 8 martie, la ora 13:00, Sala “Lena Constante”, la vernisajul expoziţiei permanente Colecţia “Rita Şapira-Şain”, donată Muzeului Satului în anul 2013.  Expoziţia permanentă “Colecţia “Rita Şapira-Şain” însumează numeroase obiecte de port tradiţional, obiecte de ceramică veche dar şi bijuterii. Fiecare obiect are istoria lui, introducându-ne puţin, în atmosfera anilor în care au fost concepute şi realizate, fiind descoperite şi cumpărate de-a lungul timpului, din diverse locuri din România şi din lume, chiar de artistă. Expoziţia poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9:00-17:00.

Rita Şapira-Şain este sculptor, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 1999. A urmat cursurile Academiei de Artă din Bucureşti unde a studiat sculptura la clasa maestrului Corneliu Medrea. A avut expoziţii de autor în Europa (România, Italia, Suedia, Elveţia) şi în Statele Unite ale Americii. Lucrările sale se regăsesc în colecţii particulare şi muzee de artă din Canada, Mexic, Statele Unite ale Americii, Elveţia, România şi Israel.

O parte din lucrări, realizate din metal polizat şi marmură albă sau cu reflexe azurii, imortalizează siluete de copii şi dau preţiozitate gesturilor lor, surprinse fie în jocul cu mingea, fie în jocul cu sfârleaza sau cu pisica. Familia, maternitatea, visul, sunt alte teme propuse de artistă. Alături de sculptura diafană, Rita Şapira a realizat numeroase lucrări de  tapiserie şi măşti confecţionate din sfoară de Manila.

×
Subiecte în articol: Rita Shapira