x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Din Dragoste" si partea ei nevazuta

"Din Dragoste" si partea ei nevazuta

13 Noi 2004   •   00:00

TELEVIZIUNE - Din culisele unei emisiuni de succes

Intr-un an si noua luni, Simona Macovei Motoc a ajuns de la redactor la "Surprize, surprize" director si scenarist la emisiunea "Din Dragoste". Scenariile emisiunii urmarite in fiecare marti seara de milioane de telespectatori sunt concepute de vedeta Antenei 1 Mircea Radu, de Simona si de Sorina Ungureanu.
CRISTIAN PETRU

CULISE. Simona Macovei Motoc este directoarea si scenarista emisiunii "Din Dragoste"
Milioane de telespectatori se uita in fiecare seara de marti la emsiunea "Din Dragoste", produsa de Antena 1 si de Sagitarius Communication, una dintre firmele lui Valeriu Lazarov. Pe 2 noiembrie, programul a avut o cota de piata de 39,3%, adica, la fiecare 100 de televizoare deschise, 39,3 erau pe Antena 1. Martea trecuta ati putut urmari episodul 150 al emisiunii "Din Dragoste". Succesul emisiunii depinde, in afara de talentul lui Mircea Radu, si de echipa din spatele lui. De scenaristi, redactori, cameramani, sunetist, producatori, regizor.

Simona Macovei Motoc este scenarist si director al emisiunii "Din Dragoste". A inceput sa lucreze la Prime Time World Broadcast, deci in televiziune, ca redactor la "Surprize, surprize" in februarie 1999, iar dupa doar cateva saptamani a ajuns scenarist. A mai scris scenarii pentru "Ploaia de stele", "Bine ai venit la nunta ta!" si pentru programe de Revelion la Antena 1 si TVR 1.

INSPIRATIE. Cand povesteste despre munca ei si despre emisiunea "Din Dragoste", Simonei ii stralucesc ochii de multumire si de satisfactie. "Toate emisiunile la care am lucrat erau despre povesti de viata, iar scenariile il ajuta pe prezentator sa afle povestile de la invitati", spune Simona. In televiziune, scenaristul este a doua persoana care are acces la poveste. Redactorul este cel care citeste scrisorile, face fisele, apoi, din fise, scenaristul il simte pe omul despre care scrie. "Trebuie sa te pui in locul fiecarui invitat. Cel mai greu imi este sa scriu scenarii despre oameni care sufera de o anumita boala. Trebuie sa te pricepi la oameni si sa te implici profund. Daca atunci cand scriu un scenariu am o pana de inspiratie, ma gandesc ce ar vrea sa stie mama mea, care nu lucreaza in televiziune, de la invitat." In televiziune este foarte importanta munca de echipa. De aceea, intre prezentator si scenaristi trebuie sa existe o comunicare speciala. "Scenaristii discuta intotdeaua pe marginea textului cu prezentatorul, pentru ca acesta are sensibilitatile si conceptiile lui despre viata. Emisiunea «Din Dragoste» este diferita de celelalte pentru ca Mircea Radu merge pe teren si ii cunoaste pe oameni personal."

SUCCES. Scenaristul trebuie sa se priceapa la oameni, sa fie un bun psiholog. Atat pentru a-i putea intelege pe invitati, cat si pentru a sti ce vrea telespectatorul sa auda si sa vada. "O emisiune de televiziune de succes este una foarte elaborata. Dar de multe ori, invitatii te iau prin surprindere si atunci te bazezi foarte tare pe prezentator. Succesul emisiunii «Din Dragoste» se datoreaza unei intalniri fericite: un format de succes, un prezentator simpatic si care comunica foarte bine cu oamenii, o echipa de profesionisti si un post de televiziune puternic. Toate in egala masura asigura succesul", este parerea Simonei. Critic de teatru, absolventa a Facultatii de Teatru, Sectia Teatrologie, Simona Macovei Motoc este directorul emisiunii "Din Dragoste" din noiembrie 2000, fiind propusa de directorul Sagitarius Communication, Ileana Pop. A lucrat ca scenarist atat pentru programe in direct, cat si pentru emisiuni filmate. Spune ca scenariul este acelasi la ambele tipuri de programe. "Am invatat sa scriu scenarii de la un mare om de televiziune, Valeriu Lazarov. Am avut noroc ca am intalnit oameni profesionisti si generosi si de la fiecare am invatat cate ceva. Iar ca planuri de viitor mi-ar placea sa scriu scenariul pentru o telenovela. M-as aventura sa scriu un scenariu de divertisment, desi s-ar parea dupa problematica emisiunii pe care o realizez ca sunt o persoana mai sobra, dar gust umorul de calitate, imi place sa zambesc la o gluma buna si rad din inima atunci cand vad un film cu Louis de Funes."

DE LA SCRISOARE LA INVITATI
Scrisorile primite pe adresa emisiunii "Din Dragoste" sunt citite de redactorii emisiunii. Acestia discuta cu Simona fiecare caz, vorbesc apoi cu cei care au scris la "Din Dragoste" si construiesc fisele. Apoi, fisa este aprobata sau nu de directorul de program. In cazul in care o fisa este aprobata, se face sedinta de redactie la care participa redactorul, directorul de program, scenaristul, regizorul, producatorul executiv si se gandesc toti cum e mai bine sa se construiasca scenariul pentru a ajunge la telespectator o impresionanta si frumoasa poveste de viata.

×