x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Dinică, Moraru şi Rebengiuc

Dinică, Moraru şi Rebengiuc

de Roxana Ioana Ancuta    |    31 Ian 2008   •   00:00
Dinică, Moraru şi Rebengiuc

De ziua lui Caragiale, trei dintre monştrii sacri ai teatrului şi filmului românesc, trei dintre cei care au făcut artă adevărată din jocul lor actoricesc au primit titlul de Doctor Ho­noris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică.

Distincţie - trei aşi ai scenei răsplătiţi pentru talent


De ziua lui Caragiale, trei dintre monştrii sacri ai teatrului şi filmului românesc, trei dintre cei care au făcut artă adevărată din jocul lor actoricesc au primit titlul de Doctor Ho­noris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică.

Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică şi Marin Moraru, trei nume de aur ale tea­tru­lui şi filmului ro­mâ­neşti, absolvenţi ai secţiei de actorie a UNATC, au învăluit cu distincţia lor o zi specială pe care, ne­întâm­plător, de cinci ani încoace, UNATC o sărbătoreşte aşa cum se cuvine, fiind ziua în care s-a născut  drama­turgul Ion Luca Caragiale, dar şi ziua în care au fost prăznuiţi Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigo­rie Teologul şi Ioan Gură de Aur.

 

LAUDATIO. Aceşti trei corifei au pri­mit robe şi plachete, răsplătiţi, ca de fiecare dată când au bine­cu­vân­tat scena cu apariţia lor, cu aplau­­ze ce au durat minute în şir. Înainte de a li se înmâna plachetele, ceremonie prezidată de Florin Zamfirescu (aflat, după 8 ani, la sfârşitul manda­tului de rector al acestei univer­si­tăţi), pentru fiecare actor a fost rostit un “laudatio”. Gheorghe Dinică a fost prezentat de Manuela Cernat ca fiind “ti­călosul de serviciu al scenei ro­mâneşti”, marele Dinică primind cu lacrimi în ochi im­portanta distincţie. “Sunt emo­ţio­nat. Îmi aduc aminte de studenţie şi această ce­remonie răscoleşte în mine toate aminti­rile tinereţii. Este o meserie minunată”.

 

DE VIS. La fel de em­oţionat a fost şi Marin Moraru, emo­ţiile care l-au încercat nelă­sându-l să spună decât: “Este o ex­presie onori­fică vizavi de personalitatea ce se vede”. În ceea ce-l priveşte pe Victor Reben­giuc, omul care transformă în artă fiecare vorbă pe care o rosteşte, răs­colind, actorul care a făcut artă din fiecare rol pe care l-a avut, numit de regizorul Alexa “identitate distinctă şi distinsă, umanul definit pe verticală” a spus: “Niciodată n-am visat să ajung Doctor Honoris Causa, speram să ajung cel mult «pacient honoris causa». E o încercare grea să stai să asculţi cum eşti lăudat, dar am reuşit să o trec. Până în ultima clipă, să nu credeţi că ştiţi totul”, a transmis actorul studenţilor UNATC. “Noi slujim arta, nu suntem în slujba nici unei zeităţi”, spunea Re­bengiuc. “Ce cred eu despre aceas­tă meserie...” este că nu se învaţă, se fu­ră, dacă ai dragostea necesară să o faci”, zicea şi Marin Moraru. Cuvintele despre ceea ce a înseamnat şi în­seamnă actoria au fost, totodată, me­saje adresate şi studenţilor UNATC, mulţi dintre ei prezenţi la această ceremonie.

Ion Cojar, care le-a fost profesor celor trei actori premiaţi, a spus, la rându-i, că laureaţii sunt expresia unei obsesii pe care a încercat să o traducă într-o carte, actoria ca artă autonomă.


×
Subiecte în articol: arte