x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale DISTINCŢII PENTRU CINEAŞTI/UCIN a “sărit” Marele Premiu pe anul 2008

DISTINCŢII PENTRU CINEAŞTI/UCIN a “sărit” Marele Premiu pe anul 2008

de Maria Sârbu    |    13 Feb 2009   •   00:00

Uniunea Cineaştilor din România (UCIN) a organizat ieri ceremonia de decernare a pre­miilor sale pe 2008, anul când s-au împlinit 45 de ani de la înfiinţarea acestei organizaţii.



Astfel, împreună cu trofeul UCIN, câştigătorilor li s-a înmânat şi câte o medalie aniversară.

Academicianul Mihnea Gheorghiu, preşedintele UCIN, a venit la ceremonia de la Sala de Marmură a Uniunii Cineaştilor în "ţinuta de rigoare a Academiei Române", încercând să dea o atmosferă distinsă evenimentului, ca de altfel şi unele doamne, printre care şi actriţa Ioana Bulcă, cu prezenţa sa mai elevată. Înmânarea distincţiilor a avut loc fără multe discursuri, cea mai mare parte dintre premianţi lipsind motivat.

La această ediţie, Marele Premiu UCIN nu s-a acordat la nici una din cele două categorii - film de lungmetraj şi film de scurtmetraj. Juriul de la prima categorie, condus de regizorul Alexa Visa­rion, a hotărât: "Restul e tăcere", scenariul şi regia Nae Caranfil - Premiul special al juriului; "Boogie" (trei premii), pentru regie - Radu Muntean, pentru cel mai bun actor şi pentru cea mai bună actriţă - Dragoş Bucur şi respectiv Anamaria Ma­rinca; "Nunta mută" - Premiul Opera Prima regizorului Horaţiu Mălăele, Premiul pentru imagi­ne lui Vivi Drăgan Vasile şi Premiul pentru co­loa­na sonoră lui Tiberiu Borcoman şi Alexandru An­drieş; "România! România!" - Premiul pentru sce­nariu lui Radu Gabrea.

De asemenea, "Restul e tăcere" i-a adus Pre­miul pentru scenografie (de­coruri) lui Călin Pa­pură, iar "Cocoşul decapitat" acelaşi premiu, dar pentru costume, Svetlanei Mihăilescu. Filmul in­dependent "Elevator" l-a îm­proprietărit pe autor - George Dorobanţu - cu Premiul pentru montaj. "Podul cu flori" i-a adus lui Thomas Ciulei Pre­miul pentru film documentar de lungmetraj. Is­to­ricului şi criticului de cinema Bujor T. Rîpeanu i-a revenit Premiul pentru carte de filmologie ("Filmat în România: Filmul do­cumentar 1897-1948"). A fost "vrednică" de Men­ţiunea de onoare actriţa Ioana Bulcă, pentru "participare extraordinară" în filmul "Restul e tăcere".

La categoria filme de scurtmetraj, juriul condus de Laurenţiu Damian a acordat Premiul special al juriului scurtmetrajului "Regele nu moa­re", realizat de Lucia Hossu Longin, în regia lui Dan Necşulea. Cornel Mihalache a primit Pre­miul pentru regie, pentru "Căpşuni în aprilie", pe când Ilie Valentin - Premiul pentru imagine, pentru "Băieţii răi".

Scriitorul şi jurnalistul Stelian Tănase a fost distins cu Premiul pentru scenariu, o apreciere a filmului său "Descriptio Moldaviae". Lui Tudor Giurgiu i-a revenit Premiul pentru documentar, cu "Nunţi, muzici şi casete video".

Au mai fost premiaţi Alexandru Gubenco, Clara Mărgineanu ş.a.

×
Subiecte în articol: arte premiul