x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Doamna şi licornul

Doamna şi licornul

de Tudor Cires    |    23 Sep 2011   •   21:00
Doamna şi licornul

Muzeul Cluny din Paris pastreaza, departe de viata tumultuoasa a prezentului, unele dintre cele mai misterioase comori ale Evului Mediu. Tapiserii, sculpturi, bijuterii si tablouri ce ilustreaza vremuri ce nu au fost chiar atat de intunecate. Vremuri in care, poate, unicornii inca mai cutreierau padurile…
In 1841, atunci cand Prosper Mérimée descoperea in castelul Boussac sase tapiserii avand ca elemente centrale o tanara doamna, un unicorn si un leu, nimeni nu s-ar fi gandit ca vor inflacara, peste timp, imaginatia scriitorilor, muzicienilor si a tuturor iubitorilor de arta care au trecut pragul Muzeului Cluny.

Tapi­seriile lucrate cu lana si matase in stilul 'mille-fleurs' in Flandra se­colului al XV lea, se pare ca au fost comandate de catre Jean le Viste, un apropiat al Regelui Charles al VII lea. Desi nu era de vita nobila, Jean le Viste se casatoreste la varsta de 43 de ani cu tanara doamna Geneviève de Nanterre, nascandu-se astfel intrebarea: este posibil ca Geneviève sa fie domnita reprezentata in tapi­serii alaturi de un unicorn si un leu? Nu vom sti poate niciodata cu siguranta, dar povestea devine astfel cu atat mai interesanta.

Simturi
Fiecare tapiserie ilustreaza unul dintre simturi iar decorul este reprezentat de o insula acoperita de flori si copaci infloriti. Gustul- tanara doamna sta in picioare si mananca dulciuri de pe o tava pe care o tine o slujnica ce se afla in genunchi. In stanga ei este leul, in dreapta unicornul, iar la picioare o maimuta ce gusta si ea cateva dulciuri. Nu lisesc iepurasii si cainele ce o insoteste peste tot. Vazul-Unicornul se odihneste in poalele domnitei si priveste in oglinda pe care aceasta o tine in mana stanga. Pipaitul-Domnita este in picioare, tinand in mana stanga un steag iar cu mana dreapta mangaie unicornul, in timp ce leul o priveste. Mirosul-Doamna impleteste o ghirlanda din florile pe care i le aduce slujnica iar maimuta miroase un trandafir pe care l-a luat cand nu o observa nimeni. Domnita este si de aceasta data incadrata in stanga de leu si in dreapta de unicorn.

Auzul-Doamna canta la o orga asezata pe o masa impodobita cu un covor turcesc. Atat leul, cat si unicornul sunt elementele decorative ale orgii. 'À Mon Seul Désir' ('Singura mea dorinta'), cea mai mare dintre tapiserii, o reprezinta pe tanara doamna in timp ce asaza colierul pe care l-a purtat pana atunci intr-o cutie pe care i-o aduce slujnica dintr-un cort minutios de­corat. Se pare ca acest gest reprezinta eliberarea de sub pu­terea pasiunilor provocate de simturi si instaurarea propriei vointe.

Plimbare
Si, poate nu intamplator, tapi­seriile grupate sub titlul 'Doamna si licornul' se afla in Muzeul Cluny, supranumit si Muzeul National al Evului Mediu', caci vizitatorii pot percepe cu simturile lumea secolului al XV-lea. O plimbare prin mult temuta padure a unicornului, acolo unde poti atinge urmele lasate in piatra de lei, iepuri, vulpi si chiar inorogi. Sau poate o cu totul alta plimbare, in gradina ce decora orice castel, cu alei inguste pline cu flori, fantani arteziene si ziduri im­bratisate de verdeata. O capsula a timpului…

×
Subiecte în articol: reportaj paris muzeul cluny