x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Două recorduri mondiale năsăudene. Satul care coase pentru designeri români și străini (VIDEO)

Două recorduri mondiale năsăudene. Satul care coase pentru designeri români și străini (VIDEO)

16 Mai 2017   •   08:23
Două recorduri mondiale năsăudene. Satul care coase pentru designeri români și străini (VIDEO)

Două RECORDURI MONDIALE pentru năsăudeni. 1) Cea mai mare mulțime de oameni îmbrăcați în costume populare, adunați în același loc. 2) Cel mai mare dans tradițional românesc. Totul s-a întâmplat de Ziua Națională a Portului Tradițional, într-un județ care e recunoscut în lume pentru frumusețea costumului tradițional, brodat cu mărgele și pentru pălăriile cu pene involte de păun.

Pentru a fi omologat cel dintâi dintre recordurile stabilite, nu era nevoie decât de 4500 de persoane care să îmbrace simultan costumul tradițional românesc. Dar numărul lor a fost două ori mai mare! 9506 de persoane au îmbrăcat duminică frumoasele piese ale portului popular din toată țara și s-au adunat pentru marea numărătoare! (...)

Două recorduri mondiale năsăudene. Satul care coase pentru designeri români și străini

Cusute de mâna lor erau și piesele de costum tradițional purtate de Virginia Linul - celebră creatoare de costume populare - și fiicele ei. În satul năsăudean Salva, Virginia Linul și-a transformat propria casă într-un muzeu al tradițiilor din zonă, cu sute de exponate reprezentând atât piese de costum (vechi, cusute de înaintașele sale - noi, cusute de femeile din famila ei), cât și obiecte de tehnică populară, cele mai multe legate de tors, țesut și cusut. 

Vrednicia femeilor din Salva este demult cunoscută și apreciată în toate colțurile lumii. Frumoasele lor motive tradiționale, cusute chiar de mâinile lor, împodobesc azi piese vestimentare create de mari designeri români și străini. 

În 2011, meșterul popular Virginia Linul, fiicele și vecinele ei au cusut timp de șase luni pentru designerul francez....................

Citește continuarea AICI și urmărește VIDEO

×