x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Dragoste şi război, Paris via Buftea

Dragoste şi război, Paris via Buftea

de Oana-Maria Baltoc    |    25 Iun 2009   •   00:00
Dragoste şi război, Paris via Buftea
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Regizorul francez Claude Lelouch a intrat în război. Ieri, la Buftea, la studiourile MediaPro, s-au filmat scene de luptă între armata americană şi cea germană în Parisul celui de-al doilea război mondial, pentru pelicula "Ces amours la".



Soldaţi, tancuri, unul nemţesc celălalt al americanilor eliberatori, noroi şi case în flăcări au compus câmpul de bătălie pentru cea de-a 45-a peliculă din cariera regizorului Claude Lelouch, şi cea mai ambiţioasă dintre ele, dacă ţinem cont de faptul că povestea filmului urmăreşte destinul unei femei din 1940 până în 1960, pe parcursul firului epic urmând ca Lelouch să insereze secvenţe filmate de-a lungul întregii sale activităţi cinematografice.

EFECTE SPECIALE DE OSCAR
Soldaţii, mulţi dintre ei figuranţi români, toropiţi de soarele puternic, mânjiţi cu noroi din cap până în picioare şi asudaţi în uniformele greoaie, aleargă atenţi să nu fie pârliţi de flăcările care izbucnesc din casele în ruină. Printre rafale de mitralieră, explozii, vălătuci de fum, funingine şi salve de tun Claude Lelouch (îmbrăcat în negru din cap până în picioare, cu o beretă pe cap) se agită ca un titirez, aruncă explicaţii în dreapta şi-n stânga, îi mână pe soldaţi pe traseul stabilit, pentru ca din când în când să salte camera pe umăr şi să filmeze cadrul aşa cum ştie că nu va ieşi decât dacă o face el. Cu această ocazie se poate lesne observa multidisciplinaritatea despre care se tot vorbeşte în cazul lui Lelouch, el fiind nu doar regizor, ci şi producător, scenarist, operator, ceea ce îi permite, după cum declară chiar el, să stăpânească şi să urmărească filmul din unghiuri diferite. Războiul merge ca uns, dacă se poate spune aşa, şi datorită efectelor speciale realizate sub supravegherea unui specialist de Oscar, care a condus şi echipa de la producţia "Aliens", câştigând premiul Academiei Americane de Film în 1987.   

FETELE LUI TATA
Actriţa Audrey Dana joacă în "Ces amours la" rolul principal, al Ilvei, care îşi aminteşte prin flashback-uri de cei doi francezi, doi americani şi un neamţ pe care i-a iubit. La filmările de ieri i-am surprins în acţiune pe doi dintre ei, interpretaţi de Jacky Ido (boxeurul Bob) şi Gilles Lemaire (în rolul Jim Singer, fiul celebrului producător al maşinilor de cusut Singer), ambii îndrăgostiţi de frumoasa Ilva. Şi cum într-o relaţie trei înseamnă deja prea mult, Jim îşi va ucide rivalul în clipa în care Ilva va alege să rămână alături de acesta.  

Dominique Pinon, Anouk Aimee, Judith Magre, Christine Citti, Salome şi Sabaya Lelouch (fiicele lui Claude Lelouch, care sunt în film fetele lui Anouk Aimee, în rolul Madame Blum), dar şi românii Florin Busuioc, Cristina Cepraga şi Zoltan Butuc sunt doar o parte dintre cei care vor apărea în film. Din distribuţie fac parte atât nume reprezentative ale cinematografiei actuale, cât şi prezenţe istorice susţinute prin intermediul acelor secvenţe filmate de Lelouch în trecut, momente care vor readuce pe ecran actori care nu mai sunt printre noi. Claude Lelouch a fost premiat în 1966 cu Palme d'Or şi distins cu două premii Oscar (cel mai bun film străin şi cel mai bun scenariu) pentru filmul "Un bărbat şi o femeie/ Un homme et une femme", cu Anouk Aimée şi Jean-Louis Trintignant în rolurile principale. Lelouch va filma în România până la 13 iulie, urmând ca pelicula să fie lansată în timp util pentru a putea fi prezentată anul viitor la Festivalul de Film de la Cannes.  

×
Subiecte în articol: arte lelouch