x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Drept la replica de la MNAR

Drept la replica de la MNAR

13 Aug 2005   •   00:00

"In editia de colectie a Jurnalului National din 1 august 2005, la paginile 10-11, ingrijite de dl Costin Anghel, se aduc Muzeului National de Arta al Romaniei o serie de acuzatii complet nejustificate, fata de care ne simtim obligati sa solicitam dreptul la replica.

Inca de la inceput, in articolul "Calugari prigoniti de comunisti", semnat de dl Costin Anghel, referitor la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Dalhauti, se incearca in mod tendentios asocierea Muzeului National de Arta al Romaniei cu "prigoana comunista", abordare pe care o consideram injusta si lipsita de profesionalism.

In articolul citat se mentioneaza, plecand de la afirmatiile unei "viitoare maici" (careia nu i se dezvaluie identitatea), ca in 1959 icoana a fost "luata si dusa intr-unul din depozitele Muzeului National de Arta al Romaniei". Rigoarea cu care dl Costin Anghel si-a documentat articolul ridica mari semne de intrebare, atata vreme cat actele de evidenta ale muzeului documenteaza faptul ca abia in anul 1983 piesa a intrat in Muzeul National de Arta al Romaniei. Icoana a fost preluata de la Muzeul Peles - Depozitul Posada, unde a functionat in acea perioada un centru de concentrare a bunurilor de patrimoniu ce urmau sa fie expuse in Complexul Muzeal Vacaresti. Acest important fond patrimonial a fost preluat de Muzeul National de Arta al Romaniei spre a fi pregatit pentru expunere in cadrul complexului muzeal amintit. Intregul fond a beneficiat de conditii optime de conservare - o parte dintre lucrari fiind chiar restaurate - Muzeul National de Arta al Romaniei dispunand - atunci ca si acum - de un corp stiintific de elita, situandu-se pe pozitii onorante in cadrul institutiilor de specialitate.

Dupa anul 1989, o buna parte a acestui fond a fost restituita. Restituirile au fost facute in baza legislatiei in vigoare, iar cea care a deschis calea acestor restituiri a fost tocmai icoana de la Dalhauti. Ea a fost predata cuviosiei sale, maica Emilia Focsa-Elena, stareta de atunci a manastirii, la numai o saptamana dupa ce Episcopia Buzaului formulase cererea de restituire - in ianuarie 1991. In ciuda afirmatiilor aceleiasi "viitoare maici" inserate in articolul citat, din care reiese ca icoana a fost repictata si "reincadrata de vreo doua-trei ori", tinem sa subliniem faptul ca aceasta icoana nu a fost restaurata niciodata in muzeu, pe fata acesteia fiind fixata o ferecatura din metal aurit care o acoperea integral (cu exceptia chipurilor Maicii Domnului si al lui Iisus). Aceasta ferecatura, fixata pe blatul icoanei in sec. al XIX-lea si indepartata ulterior restituirii piesei catre manastire, facea, practic, imposibila orice interventie asupra icoanei; de altfel, in documentele de preluare si de predare a acesteia catre manastire nu se evidentiaza modificari ale starii de conservare a lucrarii. Consideram ca atitudinea dlui Costin Anghel, asumata de Jurnalul National, lezeaza autoritatea stiintifica a institutiei noastre, al carei unic scop este conservarea mostenirii artistice nationale si care si-a onorat, de-a lungul timpului, cu demnitate si profesionalism aceasta misiune."

Biroul de Presa al Muzeului National de Arta al Romaniei

×