x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale După 40 de ani, la Bulandra

După 40 de ani, la Bulandra

de Maria Sârbu    |    02 Iul 2008   •   00:00
După 40 de ani, la Bulandra

TEATRU ● Şerban montează "Lear", exclusiv feminin
Regizorul Andrei Şerban pune în scenă, la Teatrul Bulandra, sala "Toma Caragiu", spectacolul "Lear", cu o distribuţie exclusiv feminină. În rolul titular e actriţa Mariana Mihuţ. În iulie vor fi şi repetiţii cu public. Premiera oficială va avea loc la toamnă.



TEATRU ● Şerban montează "Lear", exclusiv feminin
Regizorul Andrei Şerban pune în scenă, la Teatrul Bulandra, sala "Toma Caragiu", spectacolul "Lear", cu o distribuţie exclusiv feminină. În rolul titular e actriţa Mariana Mihuţ. În iulie vor fi şi repetiţii cu public. Premiera oficială va avea loc la toamnă.

Cu această creaţie semnată Andrei Şerban, Bucureştiul ar putea înregistra o performanţă teatrală pe care nu a mai avut-o de ani buni. Spectacolul se aşteaptă a fi unul provocator: toate personajele sînt interpretate de actriţe. Regizorul a format două distribuţii, "neschimbată" fiind doar Mariana Mihuţ. În varianta bucureşteană a lui Şerban, titlul piesei lui Shakespeare pierde cuvîntul "Regele", numindu-se pur şi simplu "Lear".

REVENIRE. Aş îndrăzni să spun că cel supranumit "un regizor genial" marchează, poate întîmplător sau nu, cu această creaţie scenică aşteptată de publicul bucureştean cîteva evenimente. El a revenit, exact după 40 de ani, pe scena "Bulandrei", unde montase în 1968 "Iulius Cezar". Avea doar 24 de ani cînd Liviu Ciulei, directorul de atunci al teatrului, îl invita să pună în scenă aici un spectacol. Chiar maestrul Ciulei realizase decorurile, iar din distribuţie făcuseră parte Gheorghe Ghiţulescu, Victor Rebengiuc, Emmerich Schäffer, Ion Caramitru, Ştefan Iordache, Gina Patrichi. Sau, poate, noul concept regizoral cu "Lear" al lui Andrei Şerban este un dar adus publicului chiar în anul cînd creatorul împlineşte 65 de ani. S-a întîmplat la 21 iunie.

LA "ICOANEI". În spectacolul "Lear" de la sala de lîngă Grădina Icoanei joacă actriţe una şi una, care au ajuns în distribuţie după vreo zece zile de audiţii. Alături de Mariana Mihuţ (Lear), celorlalte personaje le vor da naştere interpretele Valeria Seciu, Dana Dogaru, Andreea Bibiri, Virginia Mirea, Dorina Chiriac, Ioana Pavelescu, Daniela Nane, dar şi Rodica Lazăr, Ada Navrot, Maria Obretin, Iuliana Ciugulea, Ana Ioana Macaria, Lia Bugnar ş.a. Decorurile sînt realizate de apreciatul scenograf Dragoş Buhagiar, iar costumele de Lia Manţoc.

Premiera oficială va avea loc în cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa (UTE), organizat la Bucureşti şi la Cluj-Napoca în perioada 15 octombrie-15 decembrie. De notat că "Bulandra" este membru al acestei uniuni, la care a aderat de curînd şi Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, iar Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra, este chiar preşedintele UTE.

Darie susţine că spectacolul lui Andrei şerban va reprezenta cu siguranţă un eveniment teatral şi că Bucureştiul merită acest lucru. Aş spune, cu atît mai mult cu cît centrul de putere teatrală s-a mutat din Capitală, aşa cum susţin şi unii regizori importanţi precum Mihai Măniuţiu şi Victor Ioan Frunză.

Darie, care montează în teatrul pe care îl conduce spectacolul "Orfeu şi Euridice" (sala "Toma Caragiu"), premiera urmînd să aibă loc în cadrul aceluiaşi festival din toamnă, speră totuşi că vor veni la "Bulandra" şi alţi regizori pe care i-a invitat, în special Silviu Purcărete.
"Trag de Silviu Purcărete de vreo trei ani şi sper că va veni să realizeze un spectacol în teatrul pe care l-a şi condus", susţine Darie.

OCOL. Regizorul Silviu Purcărete nu se gîndeşte deocamdată să monteze în Capitală. A mărturisit acum o lună, pentru Jurnalul Naţional, că nu are, deocamdată, proiecte pentru Bucureşti. Mai mult chiar, nu se simte bine în acest oraş, nu-l atrage, deşi s-a născut aici. Totuşi, să sperăm.
Un alt regizor, care vine tot mai rar la Bucureşti ca să monteze, Mihai Măniuţiu, spunea, recent, pentru ziarul nostru, că este foarte greu să lucrezi un spectacol în Bucureşti în condiţiile de acum. Pentru că aici actorii sînt extrem de solicitaţi, financiar, fie în filme, fie în reclame sau televiziuni. De aceea, pentru mulţi, spectacolul de teatru e pe ultimul loc.

Pe mapamond

Născut la Bucureşti la 21 iunie 1943, Andrei Şerban a absolvit Institutul de Teatru în 1968, iar un an mai tîrziu ajungea în Statele Unite, unde, în scurt timp, a devenit unul dintre cei mai importanţi regizori. A montat spectacole de teatru şi operă în circa 40 de ţări. În România punea în scenă pentru prima dată într-un teatru profesionist, student fiind, în 1966 – "Ubu Rege". Din 1970 a fost asociat cu Robert Brustein’s American Repertory Theatre Company. A lucrat, de asemenea, cu La MaMa Theatre, Lincoln Centre, cu Opera din Paris, Covent Garden, dar şi cu Théâtre de la Ville, Helsinki Lilla Teatern, Shiki Company of Tokyo. Între 1990 şi 1993 a fost directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, unde a montat cîteva spectacole. În ultimii ani a realizat creaţii la Sibiu, Cluj, Bucureşti.

×
Subiecte în articol: arte serban bucuresti