x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Efectele tv-ului asupra copiilor

Efectele tv-ului asupra copiilor

de Adrian Vaduva    |    07 Dec 2007   •   00:00
Efectele tv-ului asupra copiilor

Potrivit unui studiu privind expunerea copiilor la programele tv şi radio prezentat ieri la CNA, aceştia petrec mai multe ore in faţa televizorului decăt in 2004. Majoritatea copiilor au invăţat de la televizor ce inseamnă vedetism, violenţă, senzaţional.

Potrivit unui studiu privind expunerea copiilor la programele tv şi radio prezentat ieri la CNA, aceştia petrec mai multe ore in faţa televizorului decăt in 2004. Majoritatea copiilor au invăţat de la televizor ce inseamnă vedetism, violenţă, senzaţional.

Potrivit unui studiu privind expunerea copiilor la programele tv şi radio realizat de Institutul Metro Media Transilvania pentru Consiliul Naţional al Audiovizualului, tv-ul ocupă locul central in peisajul surselor media utilizate de copii. In zilele lucrătoare, cei mici petrec in medie circa 137 de minute in faţa televizorului, iar in week-end timpul dedicat acestei activităţi creşte cu circa o oră, ajungănd la 201 minute.

PREFERINŢE. Preferinţele copiilor sunt in principal desenele animate (50% din menţiuni), urmate de filmele artistice (17%), muzica (10%) şi telenovelele (4%). Insă o dată cu văsta se modifică şi preferinţele, după 12 ani filmele reprezentănd principala atracţie televizuală pentru copii. Personajele favorite ale copiilor provin in principal din răndul personajelor de desene animate (Tom şi Jerry, Scooby Doo, Spioanele, Dexter, Powerpuff Girls), in timp ce principalele personaje "reale" sunt cele interpretate de artişti sau prezentatori: Adela Popescu, Andreea Marin, Cărcotaşii şi Nicolae Guţă. Televiziunea promovează şi materiale cu caracter negativ, susţine studiul, datele indicănd că 57% din copii au vizionat la televizor un film cu caracter pornografic şi 73% au vizonat pentru prima oară, la un post tv, un film de groază, cu toate că 71% din părinţi le interzic acestora să urmărească astfel de programe.

INGRIJORĂTOR. In opinia realizatorilor studiului, o cifră ingrijorătoare este cea a consumului de emisiuni tv faţă de activităţile culturale, 98% din respondenţi preferănd să se uite la televizor in timpul liber, in timp ce doar 56% citesc o carte. 89% din copii se joacă sau işi petrec timpul cu prietenii, 78% işi fac temele, la polul opus aflăndu-se procentele alocate ascultării emisiunilor radio (35%), participării la concerte sau la spectacle de teatru (14%), lecturării unui ziar (10%) sau vizionării unui film la cinematograf (8%). De asemenea, dacă in 2004 doar 27% din cei mici priveau singuri o emisiune, in prezent procentul acesta aproape s-a dublat, nu mai puţin de 52% dintre respondenţi au declarat că privesc singuri la televizor datorită faptului că au un astfel de aparat in propria cameră.

adrian.vaduva@jurnalul.ro

Metodologie

- Volumul eşantionului: 1.295 de gospodării in care trăiesc copii cu vărsta intre 6 şi 15 ani. Din fiecare gospodărie au fost intervievaţi un copil şi unul din părinţi. In total s-au realizat 2.590 de interviuri;

- Tipul eşantionului: stratificat, probabilist, bi-stadial;

- Criterii de stratificare: 18 arii culturale grupate pe provincii istorice, mediu rezidenţial (urban - rural), mărimea localităţilor urbane, gradul de dezvoltare al localităţilor rurale;

- Eşantionare: selecţie probabilistă a localităţilor (98) şi a copiilor;

- Reprezentativitate: eşantionul este reprezentativ pentru populaţia de copii cu vărsta intre 6 şi 15 ani din Romănia, cu o eroare tolerată de + / - 2,8 %;

- Valorile prezentate sunt cele rezultate direct din teren (nu s-au făcut ponderări);

- Interviurile s-au desfăşurat la domiciliile subiecţilor;

- Â Â Â Â Â Â Â Ancheta de teren: 8-30 septembrie 2007.

×
Subiecte în articol: arte copiilor