x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Eminescu pe CD - Ipotestii l-au adus pe poetul national in Capitala

Eminescu pe CD - Ipotestii l-au adus pe poetul national in Capitala

de Cristina Ologeanu    |    26 Ian 2006   •   00:00
Eminescu pe CD - Ipotestii l-au adus pe poetul national in Capitala

Ianuarie a devenit luna Mihai Eminescu. La implinirea a 156 de ani de la nasterea poetului nepereche, o serie de institutii au organizat si gazduit evenimente dedicate acestuia.

Sub titulatura "Ianuarie eminescian", Ministerul Afacerilor Externe a gazduit ieri un program dedicat zilei de nastere a lui Mihai Eminescu, program care a impletit lansarea de carte cu filmul, cu arta plastica, poezia si muzica. Astfel, in cadrul evenimentului a fost proiectat filmul "Memorialul Ipotesti in imagini video", realizat de Centrul National de Studii Mihai Eminescu - Ipotesti, film al carui scop a fost prezentarea realizarilor din ultimii ani pe linia conservarii imaginii lui Eminescu. Un alt punct "pe ordinea de zi" a fost vernisajul expozitiei "Grafica eminesciana la Sonete", rod al ultimei editii din 2005 a Taberei Internationale de Grafica de la Ipotesti. Totodata, ieri a fost prezentat CD-ul "Liniste intre cuvinte", rezultat al unui colocviu international de traducere Eminescu, continand poezii eminesciene in limbile romana, portugheza, engleza, germana, sarba, rusa, vietnameza, suedeza etc.

POEZIE. Valentin Cosereanu si-a prezentat volumul "Jurnal cu Noica despre manuscrisele Eminescu", lucrare pe care Dan C. Mihailescu a apreciat-o ca fiind "un jurnal de lucruri mici, consemnat de autor incepand cu 1984 si pana dupa moartea lui Noica". Momentul mult asteptat a fost lansarea CD-ului "Eminescu... dupa Eminescu", realizat de Ion Caramitru. Desi antevorbitorii sai au vorbit pe larg despre proiectele in care au fost implicati, directorul Nationalului bucurestean a preferat sa nu faca declaratii, preferand sa recite din Eminescu pe fondul muzical asigurat de clarinetistul Aurelian Octav Popa.

MELANJ
CD-ul audio "Eminescu... dupa Eminescu", pe care il puteti achizitiona contra sumei de 30 RON, reprezinta un melanj de muzica si poezie.
Este un "desen in fum al unei imagini pe care o am eu despre fenomenul Eminescu", dupa cum afirma Ion Caramitru. Puteti asculta pasaje din "Fragmentarium", un colaj de titluri si fragmente de poezii, realizat de Ion Caramitru, "Scrisoarea II", "Vis", si chiar un fragment din "Hamlet", extras din textul spectacolului produs de Teatrul L.S. Bulandra.

×
Subiecte în articol: arte eminescu