x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Endemol, compania care a inventat BB

Endemol, compania care a inventat BB

28 Sep 2004   •   00:00

Compania olandeza Endemol este poate cea mai prolifica in materie de reality-show-uri. Numai in anul 2002 a avut peste 400 de programe de televiziune diferite, ceea ce inseamna peste 18.000 de ore de transmisie.

ADRIANA PADURARU

In anul 1994 a luat fiinta compania Endemol, ca urmare a fuziunii dintre Joop van den Ende Productions si John de Mol Produkties din Olanda. De atunci, conducatorii Endemol au sustinut o campanie agresiva de dezvoltare, acum avand filiale in peste 21 de tari din Europa, America de Nord, America Latina, Africa de Sud si Australia.

Potrivit statisticilor, in 2002, compania a avut un profit de 868,9 milioane de euro. In acelasi an au fost peste 18.000 de ore de transmisie, impartite in aproximativ 400 de programe diferite, compania avand aproximativ 3.500 angajati "full-time", care au contribuit la gasirea unor formate incitante si originale.

PROGRAME. Numai in Marea Britanie, Endemol UK a produs anual peste 8.000 de ore de programe pentru televiziunile engleze, compania fiind cel mai mare producator independent din Regatul Unit. Printre "hit-urile" sale se numara: "Big Brother", "Restaoration", "Fame Academy", "Shattered", "The Salon", "The Games", "Party in the Park", "Fashion Roks", "Changing Rooms", "Ground Force" si "Ready Steady Cook". "The Games" este un reality-show bazat pe teste de rezistenta fizica si mentala. Ajuns acum la cel de-al doilea sezon, transmis de Channel 4, show-ul urmareste vedetele invitate, care, dupa ce sunt antrenate, sunt supuse la diverse probe sportive: inot, patinaj viteza, haltere, aruncarea ciocanului. "There’s Something About Miriam", transmis de Sky One, este o emisiune in care sase burlaci incearca sa o cucereasca pe Miriam. Show-ul a avut parte si de un scandal, pentru ca pretendentilor nu li s-a spus ca Miriam este transsexual. In "Get a New Life", transmis de BBC 2, un cuplu are posibilitatea de a-si schimba total viata, mutandu-se in alta tara. Dupa o luna, cei doi trebuie sa se decida daca vor continua sa traiasca in "tara de adoptie", departe de rude si prieteni, sau se vor intoarce acasa. Nu puteam sa omitem din aceasta scurta prezentare a formatelor Endemol Fratele cel Mare. Numit de britanici, "Nasul reality-show-urilor", "Big Brother" a ajuns acum la cel de-al cincilea sezon. Fratele cel Mare a "calatorit" prin toata lumea: Olanda, Marea Britanie, Belgia, Spania, Danemarca, Norvegia, Franta, Germania, Elvetia, Italia, Portugalia, Ungaria, Austria, Statele Unite, Mexic, Brazilia, Argentina, Africa de Sud, Australia, Bahrain si Romania.

SMS. Endemol a anuntat ca va lansa in Marea Britanie o telenovela pentru telefoanele mobile. "FanTESStic" este destinat tinerilor cu varste cuprinse intre 10 si 24 de ani si a fost un real succes in Spania. Serialul de 80 de episoade prezinta povestea unei DJ-ite din Ibiza care isi pierde identitatea si lupta pentru a o recupera. Doritorii vor primi cate un mesaj multimedia in fiecare zi, costul fiind 1,50 de lire sterline pe saptamana.

LA NOI

Compania Endemol a ajuns si in Romania. La Antena 1, telespectatorii pot urmari emisiunile de succes "Din Dragoste" ("All You Need Is Love") - prezentata de Mircea Radu - si "Cei mai frumosi ani" ("Those Were The Days") - gazduita de Crina Matei si Daniel Buzdugan. Postul Prima TV a preluat de la olandezi controversatul format "Big Brother" si concursul "Star Factory". Cele doua sezoane ale "Fratelui cel mare" de la noi din tara au fost prezentate de Andreea Raicu si Virgil Iantu.
×
Subiecte în articol: arte compania endemol