x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Eroul occidental din România comunistă se întoarce la Bucureşti

Eroul occidental din România comunistă se întoarce la Bucureşti

de Dan Radu    |    19 Iun 2012   •   16:36
Eroul occidental din România comunistă se întoarce la Bucureşti

Cand avea patru ani, Mircea Arapu isi facea valiza si pornea spre statia autobuzului 33, care ducea la Gara de Nord. De-acolo se gandea sa ajunga in Franta, la prietenii lui din Revista Pif.

"Din fericire m-a recuperat o matusa pe la jumatatea drumului si m-a luat inapoi, acasa", povesteste Arapu.

Dupa cativa ani, in redactia Pif, din Franta, Jacques Kamb, cel responsabil cu desenarea fantomei Arthur, era chemat de redactorul sef si i se prezentau cateva desene venite din Romania.

"Erau cu fantoma Arthur, dar desenate mai bine", povesteste Jacques Kamb.

Desenele fusesera trimise chiar de catre Mircea Arapu, care inca de mic visa sa intre in lumea Pif. In 1978 acesta emigra in Franta, iar in 1982 devenea noul desenator al fantomei Arthur, pentru celebra revista.

"Era tot ce imi dorisem vreodata, asa am si invatat franceza, citind revistele Pif", spune Arapu, acum venit in Romania pentru a pregati o expozitie dedicata revistei.

Panouri mari, de peste doi metri, vor recrea un numar inedit al publicatiei, care poate fi vazut incepand de maine, 20 iunie, de la ora 18.30, la Sala Dalles, din Bucuresti.

Printre benzile desenate se vor strecura si creatiile unor artisti romani care au crescut cu revistele Pif si au fost inspirati de ele.

"Prima mea amintire legata de Pif dateaza de pe la varsta de 11 ani. Vecinul meu Dan, de la etajul 5, era abonat la revista Pif. In vitrina sifonierului, printre mileuri, era expusa si colectia de gadgeturi Pif", povesteste Stefan Constantinescu, unul dintre artistii care isi vor expune lucrarile la expozitie.

"Pe la 15 ani i-am dat lui Dan un aparat radio rusesc, radioul familiei, pentru 50 sau 60 de numere din Pif. Imi amintesc ca am luat o bataie groaznica de la taica-miu. Cel mai mult l-a suparat faptul ca m-am lasat fraierit de un copil mai mic decat mine. Cand ma gandesc acum, insa, nu stiu daca a fost chiar o pacaleala", spune Constantinescu.

"Expozitia este o calatorie in timp, o calatorie nostalgica. Dar este si o expozitie actuala, caci Pif a marcat artistii romani de astazi, i-a inspirat sa creeze. Mi-ar placea ca toate scolile din Bucuresti sa vina la expozitie", a spus unul dintre caricaturistii revistei, Jean Pierre Dirick.

Acesta a adaugat ca se stia foarte bine care este impactul revistei in Romania, unde succesul a fost mai mare ca in alte tari din blocul comunist.

"Revista se distribuia si in Bulgaria si in Iugoslavia si in Cehoslovacia. Insa acolo erau traduse. In Romania, in schimb, aparea in original. Foarte rar erau traduse benzile desenate, insa numai cand erau preluate de revista Cutezatorii", povesteste Mircea Arapu.

Jacques Kamb crede ca succesul din Romania s-a datorat culturii francofone din tara noastra. In URSS, in schimb, Pif-urile n-au putut razbi.

"Am calatorit in URSS, pe vremea lui Gorbaciov si am discutat cu directorul unei reviste de tineret. Mi-a zis, cu destule menajamente, ca benzile desenate din Pif pot fi amuzante pentru copiii capitalisti, insa copiii rusi nu ar rade de asa ceva".

Motivul pentru care revista Pif putea ajunge si in blocul comunist era faptul ca publicatia apartinea de revista "l'Humainte", care apartinea Partidului Comunist din Franta.

"Este un lucru de care sunt intrebat tot timpul, daca au fost directive sau influente politice in realizarea revistei. Raspusul este nu. Nu a existat niciodata o astfel de influenta. Cel mai bun exemplu este felul in care Pif a fost receptat in Romania, ca un simbol al Occidentului. Editorii revistei erau interesati doar de calitatea desenelor si a textelor, nu de ideologia la care aderau desenatorii", spune Kamb.

Cu un an in urma, acesta primea vizita unui doctor roman, stabilit in Franta.

"M-a abordat si mi-a zis: "Am venit special sa cunosc persoana datorita careia am invatat limba franceza". Este ceva foarte emotionant, ceva magic sa stii ce impact ai avut", spune Kamb.

Expozitia de la Sala Dalles se va desfasura in perioada 20-22 iunie. O lucrare dedicata revistei Pif de artistul Dan Perjovschi va fi expusa si la Institutul Francez din Bucuresti.

×
Subiecte în articol: expozitie pif sala dalles pif hercule