x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale EȘEC - Cumințenia Pământului se întoarce la proprietari

EȘEC - Cumințenia Pământului se întoarce la proprietari

10 Iun 2016   •   14:28
EȘEC - Cumințenia Pământului se întoarce la proprietari

Muzeul Naţional Cotroceni a predat vineri sculptura lui Constantin Brâncuşi - "Cuminţenia Pământului'' - proprietarilor de drept, ca urmare a încetării contractului de comodat.

"Urmare a încetării contractului de comodat, încheiat între Muzeul Naţional Cotroceni, în calitate de comodatar, şi doamnele Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, în calitate de comodante, având ca obiect transmiterea folosinţei sculpturii 'Cuminţenia Pământului', azi, 10 iunie 2016, opera marelui artist Constantin Brâncuşi a fost predată proprietarilor de drept, conform prevederilor contractuale şi legislaţiei în vigoare privind respectarea normelor de conservare pentru bunurile culturale mobile", se arată într-un comunicat al Muzeului Naţional Cotroceni transmis, vineri, AGERPRES.

***

Realizată în 1907, în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că ştie de la Brâncuşi că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnieres), "Cuminţenia Pământului", alături de opere precum "Sărutul" şi "Rugăciunea", marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a sculptorului român.

Opera a avut, de-a lungul istoriei, doi proprietari, familia inginerului Gheorghe Romaşcu, un bun prieten al lui Brâncuşi, care i-a vândut direct lucrarea acestuia, şi în perioada comunistă statul român, care a luat în mod abuziv "Cuminţenia Pământului", expusă timp de 50 de ani la Muzeul Naţional de Artă al României.

Gheorghe Romaşcu a cumpărat "Cuminţenia Pământului" de la Brâncuşi, în 1911. "Există şi o scrisoare originală creată de mâna şi creierul lui Brâncuşi care se adresează în România unor organizatori de expoziţie cu precizarea clară că ar dori ca la ieşirea din expoziţie lucrarea să îi fie dată inginerului Romaşcu. ("Cuminţenia Pământului") a participat în 1912 la o expoziţie care a cam şocat pentru că ieşea din standarde", declara, în februarie, pentru AGERPRES, reprezentantul Casei Artmark, Valeriu Sângeorzan.

În 1957, regimul comunist a luat în mod abuziv lucrarea, pe care a expus-o în Muzeul de Artă al României. În 2012, în urma unui proces lung, opera a fost retrocedată moştenitorilor lui Romaşcu.

În 2014, "Cuminţenia Pământului" a fost prezentată în cadrul expoziţiei private dedicate avangardei româneşti "Showcasing Romanian Avant-garde Art, from Private Collections, on exclusive display", organizată de către Artmark la Bucureşti, cu prilejul vizitei a aproximativ 20 de importanţi colecţionari din Marea Britanie, Franţa, Rusia, Norvegia, Germania.

În primăvara acestui an, proprietarii "Cuminţeniei Pământului" au acceptat oferta de achiziţie propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României condusă de fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională.

Potrivit Guvernului, subscripţia publică a reuşit să adune, până pe 30 mai, 138.188 de euro. AGERPRES

×
Subiecte în articol: cumintenia pamantului