x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Eva, eterna muză!

Eva, eterna muză!

de Magdalena Popa Buluc    |    21 Mai 2019   •   13:21
Eva, eterna muză!

Licitaţia de grafică europeană, inclusive o selecție de sculpture de Salvador Dalí. Joi, 23 mai 2019, 19:00

Artmark. Palatul Cesianu-Racoviță

Gala, Jacqueline, Jeanne, Bella… Cine au fost și ce au avut în comun toate aceste femei?

Au fost muze pentru marii artiști ai modernității.

Gala, pe numele adevărat Elena Ivanovna Diakonova, născută în Kazan, Rusia. Fosta soție a lui Paul Éluard, eterna iubită a lui Dalí.

Acesta, alături de partenera sa Gala, a creat un cuplu excentric, celebru în epocă. Infidelitățile nu i-a ocolit pe nici unul dintre ei, dar numele Gala a rămas tot timpul nu doar pe buzele lui Dalí, ci și în pânzele pictate de el. Două lucrări în care este reprezentată preaiubita Gala vor face parte din licitația Artmark din data de 23 mai: “Galatea sferelor” (€ 250 – 350), și “Gala” (€ 250 – 350).

Jacqueline Roque, soția lui Picasso timp de 11 ani, se sinucide la 59 de ani.

Zeci de amante și două soții. Picasso a iubit și a pus în centrul creației sale Femeia ori de câte ori a avut prilejul.

Ultima mare personalitate feminină din viața lui Picasso a fost Jacqueline Roque, cu care s-a și căsătorit în 1961 și al cărei chip apare în peste 400 de tablouri. Portetul lui “Jacqueline” (€ 300 – 500) de Pablo Picasso va intra în Licitaţia de grafică europeană de la Artmark.

Jeanne Hébuterne. “Devotată pînă la sacrificiul suprem.”

Modelul preferat, dar și partenera de viață a lui Amedeo Modigliani, Jeanne Hébuterne a purtat pentru artist o iubire înflăcărată , care i-a și adus de altfel un destin tragic, curmat prin sinucidere. "Portretul lui Jeanne Hébuterne" este estimat în licitație la 300 – 500 de euro.

Bella Rosenfeld, prima soție a lui Chagall. Scriitoare de origine evreiască din Vitebsk.

Iubită, soție, muză, manager și înger păzitor al pictorului Marc Chagall. De obicei o găsim “zburând” razant prin operele lui Chagall. De astă dată și prin licitația din 23 mai la un preț de € 500 - 800 în “The three candles”.

Prezente în licitație sunt și: “Fata cu ciorapi de mătase” de Klimt, misterioasa “Zulma” de Matisse, precum și alte muze care apar în lucrări semnate de marile nume ale modernismului în arta secolului XX, reunite într-o excepțională colecție de grafică europeană.

Eva, eterna muză! Și povestea continuă…

×