x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Eveniment / Gopo a împăcat şi capra, şi varza

Eveniment / Gopo a împăcat şi capra, şi varza

de Roxana Ioana Ancuta    |    Oana-Maria Baltoc    |    04 Mar 2009   •   00:00
Eveniment / Gopo a împăcat şi capra, şi varza

Gala Premiilor Gopo, echivalentul Oscarului românesc, şi-a desemnat câştigătorii. Cea de-a treia ediţie a fost clar dominată de filmul lui Nae Caranfil, "Restul e tăcere", producţie care a câştigat nu mai puţin de nouă premii. Şi "Boogie", principalul concurent, a luat premii importante, chiar dacă au fost mai puţine.



Pe unde mergi, dai de criză. Şi dacă nu te împiedici de ea, tot nu scapi, pentru că întotdeauna trebuie să existe cineva care să-ţi amintească. "Criza" e la modă, din păcate, iar efectele ei, din nefericire, au atins pe cine nu trebuie. Iată că această păcătoasă piedică în calea economiei era să-i pună ştreangul de gât şi lui Gopo. Din cauza faptului că mulţi dintre sponsorii pe care îi antamase pentru acest eveniment s-au retras, cea de-a treia ediţie a Premiilor Gopo a fost cât pe ce să nu se mai ţină, a mărturisit ieri pe scenă actriţa Maria Dinulescu, prezentatoarea galei. Dar totul e bine când se termină cu bine, mai ales dacă ne gândim la faptul că, până la urmă, au fost împăcate şi capra, şi varza. Dacă "Boogie", lungmetrajul lui Radu Munteanu, a luat câteva, dar importante premii, respectiv cea mai bună regie (lungmetraj), cel mai bun actor într-un rol principal (lungmetraj) – Dragoş Bucur (contracandidatul principal al lui Bucur a fost Marius Florea Vizante) şi cea mai bună actriţă într-un rol principal (lungmetraj) – Anamaria Marinca (înaintea începerii galei, actriţa ne declara faptul că nu se aşteaptă la vreun premiu), se poate spune că Restul... a fost tăcere. Nu mai puţin de nouă premii le-a câştigat echipa lui Nae Caranfil care a lucrat pentru "Restul e tăcere".

O seară dedicată filmului românesc, o seară a invitaţilor speciali, a actorilor mai mult sau mai puţin consacraţi. Tocmai acesta a fost şi farmecul. S-au aflat la aceeaşi masă reprezentanţi ai vechiului val al cinematografiei şi cei ai noului val. Vădit emoţionat şi cu lacrimi în ochi, actorul Marin Morar a primit Premiul Gopo pentru întreaga activitate. "Operaţiunea «Monstrul»", "Cuibul de viespi", "Faleze de nisip", "Profetul, aurul şi ardelenii" sunt doar câteva dintre filmele în care acesta a avut roluri de excepţie. De asemenea, tot pentru întreaga activitate, a fost distinsă cu un Premiu Gopo şi fantastica Elisabeta Bostan, creatoarea celor mai frumoase filme ale copilăriei noastre: "Veronica", "Mama", "Fram", "Amintiri din copilărie".

Regizorul Tudor Giurgiu, fostul preşedinte al TVR, a ţinut să-şi mustre foştii colegi care au devenit, brusc, mai puţin cinefili şi au renunţat să mai transmită în direct (cum s-a întâmplat în primii ani) Gala Premiilor Gopo.

Premii

"Restul e tăcere", în regia lui Nae Caranfil, a obţinut premii pentru: cel mai bun film de lungmetraj, cel mai bun scenariu, cea mai bună actriţă într-un rol secundar – Ioana Bulcă; cea mai bună imagine; cel mai bun montaj; cel mai bun sunet; cea mai bună muzică originală; cea mai bună scenografie; cele mai bune costume (creator Doina Levintza). "Boogie", în regia lui Radu Munteanu, a câştigat premii pentru: cea mai bună regie, cel mai bun actor într-un rol principal – Dragoş Bucur; cea mai bună actriţă într-un rol principal – Anamaria Marinca; cel mai bun actor într-un rol secundar – Mimi Brănescu. Premii speciale: Elisabeta Bostan şi Marin Moraru, premii pentru întreaga activitate. Premiul publicului pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în 2008, Supravieţuitorul lui Sergiu Nicolaescu (aproape 26.000 de bilete vândute); Premiul pentru imagine de film – Vivi Drăgan Vasile pentru "Nunta Mută", în regia lui Horaţiu Mălăele ("Nunta Mută" a mai obţinut şi premiul pentru cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură).  Cel mai bun film de scurtmetraj – Alexandra (regia Radu Jude);

Premiul Tânăra Speranţă – Elevator (George Dorobanţu); cel mai bun film documentar – Podul de flori (regia Thomas Ciulei).

×
Subiecte în articol: arte premii gopo