x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Exclusiv - Doua ore de foc cu idolul Billy

Exclusiv - Doua ore de foc cu idolul Billy

de Alex Revenco    |    04 Iul 2006   •   00:00
Exclusiv - Doua ore de foc cu idolul Billy

Faimosul Billy Idol a fost (pana in 1981) liderul lui Generation X, considerat unul dintre cele mai influente grupuri punk din istoria genului. A plecat din Anglia si s-a stabilit la New York, unde a urmat o cariera solo de mare succes. Prin intermediul companiei Events, Idol a acordat un interviu in exclusivitate cititorilor Jurnalului National.

Jurnalul National: Urmeaza sa ai destule spectacole in estul Europei. Ai fost vreodata pe acolo?
Billy Idol: Nu am fost niciodata in Rusia, Letonia, Lituania, Serbia, Bulgaria sau Romania pana acum si cred ca este o sansa foarte buna. Stiu din e-mail-urile mele ca sunt multi fani in aceste tari, care nu au avut niciodata sansa sa-l vada pe Billy Idol. Am cunoscut cativa dintre ei pentru ca au venit la concertele din Europa de Vest, dar stiu ca sunt o multime de oameni care nu pot calatori, de aceea vin eu la ei! Este distractiv, intr-un fel, pentru mine, cred ca este captivant si romantic intr-un fel... sa vezi St. Petersburg si alte locatii unde, candva, nu credeai ca o sa ajungi.

Rebel Yell, hitul favorit


Dintre toate hiturile tale, ai vreunul preferat?
Cum am spus, "Rebel Yell" este un cantec fenomenal de cantat live. Dar, stii si tu, "Eyes Without a Face" este cam la fel, numai ca e balada, ceva epic in doua sau trei fraze. Ma distrez enorm de mult cantand "Sweet Sixteen" sau "Dancing With Myself" si le cant din motive de amintiri. Cant ca un stejar batran, poti sa ma tai si sa vezi inelele, sunt de atat de mult timp in acest business! Dar acest lucru da vocii mele un anume caracter... nu am visat niciodata sa cant si la varsta mea. Cu ani in urma imi puteam imagina ca sunt un pusti care apare la Top Of The Pops. Dar nu am crezut niciodata ca as putea deveni ceea ce sunt acum si cu vocea asta, din ce in ce mai in forma... Acum chiar pot sa cant, lucru pe care nu mi l-as fi imaginat in trecut, cand blufam deseori... Dar cred ca asta e farmecul, cand se spunea Billy Idol era vorba de nebunie, tipul era pompos, facea zgomot, dar totusi tipul asta a facut ceva la viata lui, nu-i asa? Imi place mult de tot sa explorez cantecele. Si pentru ca sunt in forma cu vocea, chiar incerc sa lucrez astfel incat sa-mi pastrez vocea la parametri cat mai inalti.

Te mai consideri un rebel si un punk-rocker?
Desigur, eu am inceput Generation X si tot ce a mai fost, dar sper ca exista destule elemente care vorbesc despre maturizarea lui Billy Idol ca fiinta umana si nu cred ca trebuie neaparat sa fiu legat de o anumita perioada. Cred ca incercarea de a pune o stampila pe stilul vocii mele sau pe cel de a compune este un pic dincolo de acele vremuri. Generation X era acel punk-rock din acel moment, iar Billy Idol era cam asa: "Acum am 24 de ani, am fost indragostit, trebuie sa cant despre asta"... Iubesc cantecele romantice la fel de mult cum iubesc cantecele care iti spun sa dispari (Fuck Off) si cred ca acest lucru a fost unul din motivele care m-au facut sa merg mai departe. Sa ajung sa fac ceea ce fac, deoarece a fost acea dorinta de a trece pe o alta scena, diferita de aceea pe care am inceput, cu punk-rock. Pe de alta parte, intotdeauna mi-a placut sa ma cred unul dintre acei copii neastamparati si neobrazati, asta pentru ca nimanui nu-i place sa se maturizeze.

Pact cu mine insumi


Ce gen de muzica iti place sa asculti acasa?
Reggae. Am inceput prin a asculta dread-dub reggae, chestiile pe care Don Letts mi le canta la inceput - Lee Perry, King Tubby, ceva de genul. Este ca si cum ai intra intr-alta lume, unde pot sa gasesc idei si lucruri pe care alti oameni nu le asculta sau la care nu se gandesc. Totusi, pe atunci oamenii chiar stiau sa cante si daca aveai o stare mai proasta exista totusi cineva care sa te binedispuna. Chiar si astazi ma simt foarte bine ascultand asa ceva.

Inainte de a pleca in turneu, faci vreun antrenament special ca sa fii in forma?
Nu, fac exact ce fac si in celelalte zile, adica tot timpul cant (cate putin in fiecare zi), nu neaparat cantecele pentru spectacol. Dar stau cu chitara in mana si cant, zilnic, cateva ore, asta iti mentine vocea in forma. In acelasi timp, acum cativa ani, am facut un fel de pact cu mine insumi, pe urmatoarea idee: daca vreau sa ma fac varza (fucked up), trebuie sa muncesc mult! Acela a fost un (alt) lucru care m-a salvat. Astfel sunt intr-un fel de antrenament continuu, gandindu-ma la ce ar trebui sa fac.

Ai un baiat si o fata, ambii adolescenti, ce fel de sfaturi le dai? Avand in vedere ce ai facut la viata ta, ai fi in stare sa incalci legea pentru ei?
Mi-am urmat inima in muzica mea si sper ca, intr-un fel, asta sa le arate ca pot face ceea ce le doreste inima si pot fi si ei fericiti. Dar nu ma apuc sa le zic asta, pentru ca oricum nu m-ar asculta!
×
Subiecte în articol: arte cred cănt idol billy billy idol