x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Exemplu de urmat: Sibiul găzduiește singurul Circuit de Artă Stradală din lume care include școli și licee

Exemplu de urmat: Sibiul găzduiește singurul Circuit de Artă Stradală din lume care include școli și licee

08 Aug 2017   •   12:29
Exemplu de urmat: Sibiul găzduiește singurul Circuit de Artă Stradală din lume care include școli și licee

Spre deosebire de alte oraşe din România, Sibiul investeşte în turism, iar rezultatele se văd. Numai weekendul trecut oraşul transilvănean a fost luat cu asalt de 12.000 de germani, veniţi să sărbătorească cea mai mare întâlnirea a saşilor de după Revoluţie. Printre numeroasele obiective se află şi Circuitul de Artă Stradală, singurul din lume care include școli și licee. Turiştii pot admira, în cadrul un tur efectuat de obicei cu bicicleta, mai multe lucrări artistice de dimensini impresionante, realizate pe pereţii clădirilor din oraş.

Cum majoritatea turiştilor preferă Centrul Istoric al Sibiului, acum şi cartierele mărginaşe au punctele lor de atracţie. În cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului de Artă Stradală, 29 de artiști români și străini au transformat schițe în lucrări de mari dimensiuni care dau culoare zidurilor gri din zone mai puțin favorizate din oraș. 17 noi picturi murale au completat astfel peisajul orașului, după alte 31 de lucrări realizate în timpul primelor două ediții ale festivalului, și toate fac astăzi parte din Sibiu Street Art Tour. "Turul de Artă Stradală de la Sibiu s-a născut din dorința de a arăta turiștilor și alte zone ale orașului, nu doar centrul istoric. Circuitul este un instrument foarte bun cu care operatorii de turism pot lucra, Sibiul aliniindu-se astfel puținelor mari orașe ale lumii precum Paris, Berlin, Londra, Bristol sau New York, care se pot mândri cu un astfel de tur”, ne-a declarat Florina Vlad, Art Director al Sibiu International Street ART Festival.

Sibiu Street Art Tour este o alternativă la turismul obișnuit, dar și un altfel de mod de a valorifica o plimbare cu bicicleta. Turul este promovat printr-o hartă distribuită gratuit turiștilor sau sibienilor în diferite locuri din oraș, inclusiv centrul iVelo, harta fiind principalul suport care ghidează participanţii spre fiecare obectiv și oferă informații despre artiști și lucrări.

48 de lucrări amplasate în zone mai puțin explorate ale Sibiului

Circuitul cuprinde 48 de picturi murale și instalații, toate amplasate în zone mai puțin explorate ale Sibiului, pe 3.500 de metri pătrați de ziduri. "Multe administrații locale din lume au început să plătească artiștii pentru a lucra în cartiere mărginașe, observându-se că oamenii au mai multă grijă de mediul înconjurător acolo unde artiștii pictează. Suntem mândri că Policolor, prin campania «Culorile României», sprijină un astfel de proiect”, a declarat Camelia Dragomirescu, director de marketing Policolor.

Premiera ediției din 2017 a fost realizarea unei lucrări („Îmbrățișare”) pe un bloc un bloc de locuințe din Sibiu, de către artistul Alexandru Ciubotariu, alias Pisica Pătrată, ambasador al campaniei „Culorile României”.

Galerii de artă urbană pe instituții de învățământ

Între lucrările realizate vara aceasta și incluse în Sibiu Street Art Tour, transformându-l în circuit unic în lume, se numără muralul lui Recis, cel mai mare ca dimensiune - 140 mp, realizat pe un zid lateral al Liceului Economic „George Barițiu”. O altă școală care își așteaptă elevii la toamnă cu o adevărată galerie de artă în aer liber este Liceul Pedagogic, cu șapte lucrări, urmată de Școala Generală nr. 21, cu patru murale, și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, cu două lucrări.

×
Subiecte în articol: Circuitul de Artă Stradală