x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziția pictorului Mircea Teleagă, deschisă la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în Marea Britanie

Expoziția pictorului Mircea Teleagă, deschisă la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în Marea Britanie

de Magdalena Popa Buluc    |    16 Ian 2019   •   17:12
Expoziția pictorului Mircea Teleagă, deschisă la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în Marea Britanie

În acest an, programul Institutului Cultural Român din Londra a debutat, în data de 8 ianuarie, cu o expoziție de pictură semnată de tânărul artist Mircea Teleagă, deschisă la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în Marea Britanie. Înainte de închiderea acesteia la finalul săptămânii, tânărul pictor va fi prezent în galeria 12 Star a Reprezentanței, pentru o întâlnire cu publicul britanic ce va avea loc în seara zilei de 17 ianuarie.

Evenimentul aduce în prim plan creația unuia dintre cei mai apreciați artiști români ai tinerei generații, care își desfășoară activitatea în capitala britanică. În cadrul unui interviu acordat revistei Elephant, Emily Steer descrie pictura lui astfel: „Multe dintre lucrările lui Mircea Teleagă amintesc de scene din filmele sci-fi, în care peijsajele întunecate și sinistre din spațiul rural sunt întrerupte de scurte momente de viață - umane sau mai puţin umane.”

Cu acest prilej, dar și odată cu preluarea, de către România, a Președinției Consiliului Uniunii Europene, ICR Londra lansează proiectul „12 Luni, 12 Creatori”, în scopul promovării creativității românești prin intermediul unor artiști români remarcabili stabiliți în Marea Britanie. Astfel, în fiecare lună a anului 2019, opera a doisprezece artiști aparținând unor domenii și generații distincte va fi adusă în atenția publicului britanic prin intermediul unor evenimente organizate la sediul Institutului sau în alte locații de mare vizibilitate.

Câștigător al prestigioasei burse oferite de Fundația Sarabande fondată de Alexander McQueen și având în palmares un număr impresionant de expoziții, atât în Marea Britanie, cât și în afara țării, Mircea Teleagă este apreciat de critici ca fiind unul dintre cei mai promițători artiști români ai momentului. Născut la Rădăuți în 1989, este absolvent de licență în arte vizuale și ilustrație la Coventry University, în 2013, și a programului de master în pictură la Slade School of Fine Art, University College London. În lucrările sale, prezente în expoziții din Londra, Coventry, Cardiff și Birmingham, se manifestă o constantă tensiune între spațiul natural și cel construit, între memorie și istorie – teme centrale explorărilor sale teoretice. În decursul ultimilor patru ani, Mircea Teleagă a fost câștigătorul unor rezidențe importante, precum cele de la Coventry Pod (2013-2014), Academy of Visual Arts, Hong Kong Baptist University (2016) și Sarabande Foundation Londra (2016-2018). În prezent, artistul trăiește și lucrează în Londra.

×
Subiecte în articol: Mircea Teleagă