x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziţie Chagall la Madrid

Expoziţie Chagall la Madrid

de Ana-Maria Păunescu    |    29 Iun 2012   •   23:18
Expoziţie Chagall la Madrid

Intre 14 februarie si 20 mai 2012, in capitala Spaniei, mai exact in Piata San Martin, la sediul unei importante Fundatii madrilene, a avut loc expozitia Chagall. Marc Chagall, nascut in Rusia la 1887, este, probabil, asa cum spun albumele de arta si cartile de critica, "pictorul-poet prin excelenta". Un artist neobisnuit, care petrecea mai mult timp cu scriitorii decat cu pictorii si care a reusit, prin toate panzele sale neobisnuite, sa scape de eventualele incadrari in genuri sau curente.

Opera sa, incredibil de diversa, cuprinde povesti neasteptate, de la mitologie si mistica la supranaturalism, de la amintiri din perioada copilariei, traduse tandru in pictura, la reprezentarea unor realitati contemporane cu tablourile, pe care pictorul reusea sa le defineasca si sa le redescopere. In arta sa se regasesc si numeroase simboluri, ce apartin de cultura ruseasca, de arta bizantina, dar si de artele populare. Chagall a trait o viata aproape cu dubla cetatenie, daca luam in considerare perioada pe care a petrecut-o la Paris, perioada care i-a influentat atat viata personala, cat si stilul artistic. "In Franta m-am nascut a doua oara", marturisea pictorul, cu o nostalgie care isi pastreaza emotia peste ani. In opera lui Marc Chagall, culoarea joaca rolul principal, pentru ca pictorul reuseste sa asocieze nuantelor simboluri, sa reinventeze profunzimi si idealuri. Negrul, de exemplu, ajunge sa fie culoare cu acte in regula, sa transmita sentimente, prin toate umbrele prin care este exprimat.

In cei 97 ani de viata, Chagall a avut grija sa lase mostenire lumii o opera imensa, compusa nu doar din picturi, ci si din gravuri si obiecte de ceramica. Intr-un complex album de arta dedicat lui, am gasit un citat cu care se pare ca Marc Chagall si-a ghidat existenta: "In ciuda dificultatilor prin care trece lumea noastra, nu mi-am pierdut niciodata, in interior, spiritul iubirii in care am fost educat, nici credinta omului in iubire. In viata, ca si in paleta pictorului, exista o singura culoare care da sens vietii si artei: culoarea iubirii".

Expozitia de la Madrid s-a terminat. Nu si povestea lui Marc Chagall.

×