x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziţie de artă digitală - Prima galerie de profil din estul Europei

Expoziţie de artă digitală - Prima galerie de profil din estul Europei

de Adrian Vaduva    |    20 Apr 2007   •   00:00
Expoziţie de artă digitală - Prima galerie de profil din estul Europei

Ieri s-a deschis prima galerie de artă digitală din estul Europei, unde sunt expuse lucrările a 91 de artişti din 34 de ţări. Astfel, publicul din România are posibilitatea să descopere noul tip de artă în forma sa finală ca lucrare imprimată pe pânză.

Începând de ieri, bucureştenii au posibilitatea de a admira, pentru prima oară în România, lucrări de artă digitală. "Suntem prima galerie de acest fel din estul Europei. Asta înseamnă că în sfârşit putem să aducem în România ceea ce afară este deja un fenomen în arta contemporană şi sperăm ca şi în curând să devină şi la noi. «Art: PartTwo» nu are o temă anume, întrucât este o expoziţie care trebuie să introducă publicul românesc în ceea ce înseamnă artă digitală", a declarat Silvana Bratu, curator al Galeriei 115. Galeria va fi deschisă între şase şi opt luni.

TEHNICI. şi pentru cei mai puţini familiarizaţi, arta digitală este rezervată exclusiv celei create sau modificate printr-un proces computerizat. Art printul, imprimarea imaginilor digitale pe pânză, este forma finală a creaţiilor digitale. Folosind pensule în versiuni electronice, filtre, nenumărate surse de informaţie şi tehnici, artiştii digitali – pictori, designeri sau graficieni – creează imagini imposibil de realizat cu mijloacele tradiţionale.

Tehnologia impulsionează colaborarea prin faptul că facilitează împărţirea şi potenţarea efortului creativ. Folosind mijloacele digitale, mai mulţi artişti pot colabora cu uşurinţă pentru a realiza o singură operă de artă. În sfera artelor vizuale, remixul este o formă de creaţie născută o dată cu arta digitală, care presupune folosirea elementelor sau surselor unei lucrări existente pentru a crea o versiune diferită. După spusele organizatorilor, există destui artişti care nu au studii de specialitate, însă compensează prin viziune. Mulţi dintre ei pornesc de la desene făcute de mână pe care mai apoi le dezvoltă în Photo-Shop.

COLECŢII. Arta digitală şi art printul sunt deja acceptate de muzee ca mijloace legitime de creaţie şi expunere. Pe plan internaţional, multe dintre ele au început să colecţioneze artă digitală, deţinând deja colecţii importante.

Scopul acestei iniţiative a fost "să descoperim talente din toată lumea şi să găsim clasicii de mâine astăzi. Colecţia «Art: PartTwo» nu are o temă prestabilită şi nici o limitare în afară de calitatea lucrărilor alese. După prospectări extinse şi o selecţie atentă, suntem mândri să expunem lucrări realizate de 91 de artişti din 34 de ţări (nouă dintre ei sunt români). «Art: PartTwo» este o colecţie de lucrări create folosind diferite tehnici digitale, care acoperă o mare varietate de stiluri de creaţie. Credem că adună unele dintre cele mai diverse şi mai bune lucrări de artă digitală din întreaga lume şi vă va transforma în iubitori de artă digitală", a adăugat Silvana Bratu. Artiştii români prezenţi în vernisaj sunt: Dragoş Strat, Ioana Muszinkiewicz, Matei Apostolescu, Matei Branea, Mihai Păcurar, Oana Mihaela Cambrea, Radu Pop, Robert Gionea şi ştefan Siru.
×
Subiecte în articol: arte digitală artă art