x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Fantasio risca sa dispara

Fantasio risca sa dispara

28 Aug 2004   •   00:00

Reprezentantii institutiilor culturale dobrogene sunt zguduiti de hotararea pe care a luat-o Comisia de Cultura din Cadrul Consiliului Judetean Constanta, conform careia Teatrul Fantasio urmeaza sa fie practic desfiintat. Despre situatia care tinde sa genereze un mare scandal ne spune mai multe directorul Teatrului Fantasio, Aurel Manolache.

ROXANA I. ANCUTA

  • Jurnalul National: In randurile angajatilor teatrului condus de dvs. s-a produs o mare panica. Ce se intampla?

    Aurel Manolache: S-a luat o hotarare, in totala necunostinta de cauza, fara o analiza pertinenta a teatrelor din Constanta, pe baza careia se desfiinteaza toate cele cinci teatre constantene, transformandu-se in doua asa-zise teatre nationale: unul de opera si balet, Oleg Danovski, si Teatrul National Constanta, alcatuit dintr-o companie de teatru dramatic si alta de musical.

  • Care sunt contraargumentele dvs.?

    Intr-un teatru muzical, care vrea sa inlocuiasca revista, lipsesc cu desavarsire orchestra, dirijor, maestru de balet. Adevaratul musical, pe care mai toti l-au vazut in special la televizor, se realizeaza cu niste oameni pregatiti pentru acest domeniu: artistul total care canta, danseaza, face proza, face publicul sa rada sau sa planga. Nu avem cum sa montam musicaluri clasice pe o scena ca o cutie de chibrituri. Presupunand ca s-ar realiza o miniatura de musical, "Evita" sau "Mizerabilii", imaginati-va unde s-ar juca acest gen de spectacol si care ar fi impactul artistic sau cultural, pe o scena de la Babadag. Fantasio a jucat aproape pe toate scenele din Romania, in intreaga Europa, in America... Numele acesta nu poate fi sters cu buretele.

    Decizii in necunostinta

  • Cine a avut ideea?

    Sigur, nu stiu cine este, dar cred ca cei 25 de consilieri, care au votat in unanimitate proiectul de hotarare, au fost indusi in eroare. Daca nu vii sa vezi cu ochii tai cum, la sfarsitul unui spectacol pe care-l prezinta Fantasio, lumea aplauda pret de 5-6 minute, in picioare, ce sacrificii fac acesti oameni si ce salarii de mizerie au, nu poti lua o hotarare asupra vietii lor.

  • Decizia e definitiva?

    A fost luata, dar trebuie validata de prefect, ca reprezentant al Guvernului. Acum asteapta o notificare din partea noastra, prin care sa aratam ca este ilegala desfiintarea acestor institutii.

  • V-a luat prin surprindere aceasta decizie?

    Au existat zvonuri, dar era incredibil. Daca v-ati uita pe organigrama sa vedeti cate ineptii sunt... Paradoxal este faptul ca nici macar nu se fac niste economii. Sumele alocate pentru bugetul noilor institutii sunt aceleasi ca sumele aprobate la inceputul anului. Desi acest director al Directiei de Cultura, venit din Bucuresti de cateva luni, nu are nici un fel de legatura cu viata culturala din Constanta, pur si simplu a propus ceva.

  • De cine este vorba?

    Despre domnul Cristian Zgabercea. In cazul in care se aplica aceasta hotarare, vor ramane pe drumuri cam 200 de oameni. Oamenii astia nu au alta profesie, nu au cum sa se recalifice. Somajul il va plati tot statul roman. Si unde sunt economiile!?

  • Care au fost motivatiile lor?

    A venit cineva si a spus ca va fi mai bine asa. La ora actuala, Teatrul Fantasio dispune de doua sali: una de balet si una de orchestra, care sunt si spatiile de repetitie. La Fantasio nu exista conditiile de care ar avea nevoie un teatru national. Vine un venetic, care habar n-are de treaba asta, isi da cu parerea, stie sa prezinte situatia in asa fel incat sa se creada ca este bine, si toata lumea din Consiliu e de acord. Artistii nu pot fi confundati cu manelistii sau cine stie ce fetite care au devenit vedete peste noapte, pentru care canta banda si iau cate 10 milioane la un spectacol. Artistii castiga trei milioane si ceva, lunar, din care 800 de mii dau pe mijloacele de transport pentru a veni la munca.

    Mars de protest

  • Ce puteti face pentru a stopa aprobarea proiectului?

    Domnul prefect a spus ca va opri aprobarea hotararii numai daca vom gasi motive de ilegalitate. I le vom prezenta si pe acestea... In ultima instanta, il vom deranja pe presedintele tarii, care ar putea stopa acest dezastru.

  • Cand porniti marsul?

    Probabil luni. Eu voi incerca sa rezolv situatia la Bucuresti. Teoretic, proiectul a fost respins in unanimitate de catre Comisia de Cultura a Senatului, iar eu ma voi prezenta si la Comisia de cultura a Camerei Deputatilor. Voi cere gazduire televiziunilor, pentru a-mi exprima opiniile.
  • ×
    Subiecte în articol: arte